Terasasta polja raštrkana po središnjim Andama poznatija po imenu andeni prvi puta su izgrađena još prije 4500 godina. Njihov izgled i namjenu, pak, usavršili su Inke u 12. stoljeću. Stručnjaci tvrde da su upravo ova polja jedan od glavnih razloga zbog kojeg su Inke izgradile moćno carstvo u Južnoj Americi.

Anden je španjolska riječ za platformu, a predstavlja kreativan način prkošenja terenu i učinkovitu metodu za uzgoj različitih usjeva. Napajani su umjetnim bazenima i razrađenim sustavima navodnjavanja te omogućili stanovništvu u Južnoj Americi da prevladaju strme padine, ekstremne i fluktuirajuće temperature te oskudne oborine kako bi proizveli veću količinu hrane.

Slika nije dostupna Putovanja Tisuće upitnika: 5 nevjerojatnih antičkih gradova izgubljenih u vremenu

Ova je metoda poljoprivrednog inženjeringa pomogla proširiti površinu obradivog zemljišta, smanjiti eroziju tla, sačuvati vodu, ali i zaštititi biljke od jakog mraza. Zahvaljujući andenima Inke su uspješno uzgojile desetke različitih poljoprivrednih kultura – od kukuruza preko krumpira do kvinoje koje su spasile regiju od gladi.

Osim svoje praktične strane, andeni imaju i veliku estetsku vrijednost. Oni tvore ogromne geometrijske uzorke u Andama. Neki izgledaju poput divovskih stepenica uklesanih u obronke planina, a drugi su sastavljeni od skupova koncentričnih krugova koji privlače poglede poput kakve optičke iluzije.

Jedan od najimpresivnijih primjera poljoprivrednog inženjeringa Inka je peruansko arheološko nalazište Moray koje izgleda poput prirodnog amfiteatra, a koje se smješteno otprilike 50-ak kilometra od grada Cuscoa na 3500 metara nadmorske visine.

Vjeruje se da je Moray bio poljoprivredna istraživačka stanica gdje se testiralo tlo i eksperimentiralo s različitim metodama za uzgoj hrane.

Slika nije dostupna Zanimljivosti Izgubljeni grad Inka: Misterij slavne ruševine koja je "otkrivena" tek prije 57 godina

Posljednjih godina pojačao se interes za andene kao oblik održive poljoprivrede koji bi mogao pomoći svijetu da se uspješno nosi s klimatskim promjenama. Stručnjaci vjeruju da su terasasta polja Anda jedan od najboljih primjera prilagođavanja znanja poljoprivrednika svojem okruženju te da pružaju sjajan primjer za korištenje i zaštite tla na održiv način.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju