Krajem siječnja 1905. godine najveći dijamant svih vremena ugledao je svjetlo dana na jugu Afrike. Kamen koji je u prirodnom sirovom stanju težio 622 g, imao je dakle više od 3000 karata i nazvan je Cullinan, prema vlasniku rudnika Premier, pored Pretorije u Transvaalu, današnjoj Južnoafričkoj Republici.

Kada je nadzornik rudnika Frederic Wells primio u ruku kamen dugačak deset, a širok više od pet centimetara u prvi mah nije pretpostavio da se radi o dijamantu nego o komadu stakla. Navodno ga je čak bacio kroz prozor, no prevario se. Dijamant je kupila vlada Transvaala za sitnicu od 150 tisuća funti i darovala ga kralju Edwardu VII kao zalog vjernosti. Kralj ga najprije nije htio primiti, ali ipak je u konačnici popustio i primio vrijedan dar. 

Dijamant je parobrodom poslan u Amsterdam na rezanje pod najvećim mogućim osiguranjem da bi se kasnije doznalo kako je bila riječ o varci. Naime, Cullinan je u Amsterdam stigao u običnoj kutiji, a predstava je također bila dio sigurnosnih mjera.

Edward VII. primio je vrijedni kamen kao rođendanski poklon i zatim ga proslijedio poznatom rezaču dijamanata, Josephu Asscheru. Usitniti tako vrijedan dijamant nije bila mala stvar. I najmanja pogreška mogla ga je oštetiti i srušiti mu cijenu tako da je pred Josephom bio ozbiljan posao. Dugo se pripremao na svečani trenutak, a pri prvom pokušaju pukla mu je oštrica jer je dijamant bio neočekivano čvrst.



Navodno je Joseph bio pod tako velikim stresom da se onesvijestio nakon što je prepolovio dijamant. Cullinan je usitnjen u 9 većih i 96 manjih kamena, a većina ih je postala dio zbirke krunskih dragulja Engleske. Najveći kamen izrezan iz Cullinana je Velika zvijezda Afrike od 530,40 karata ili dijamant Cullinan I, a drugi po veličini je 317 karatna Druga zvijezda Afrike ili Cullinan II. Veći dijamant krasi žezlo, a manji se nalazi na imperijalnoj kruni.

Priča iza remek-djela prirode pronađenih u Africi nije blistava poput dijamanta, prije krvava. Skupocjeni dijamanti koji dolaze iz zaraćenih afričkih područja prodaju se tvrtkama za trgovinu dijamantima kako bi se financirali građanski ratovi.

Tematiku je popularizirao i film Krvavi dijamant iz 2006., drama Edwarda Zwicka iz 2006. s Leonardom DiCapriom i Jennifer Connelly. Popularnosti filma pridonio je i dobar tajming, pušten je usred medijske pompe o trgovini dijamanata iz zaraćenih područja, kad i pjesma Kanyea Westa "Diamonds from Sierra Leone" te dokumentarac o stanju u Sierra Leoneu nazvan Bling.

Rudari koji mukotrpno rade u nehumanim uvjetima, iskorištavanje žena i djece, prijetnje, korupcije, mučenja i ubojstava dio su mračne slagalice unosne industrije o kojoj su progovorili mediji, filmaši i umjetnici. Organizacije poput Ujedinjenih naroda poduzele su mjere kako bi se smanjila međunarodna trgovina krvavih dijamanata.

Inicijativom nazvanom Kimberley Process donesen je poseban niz odredbi kako bi se smanjila prodaja konfliktnih dijamanata, kao i stopa kriminala te zabranila privatna trgovina. U KP-u sudjeluju države i regionalne organizacije za gospodarsku integraciju koje ispunjavaju uvjete za trgovinu sirovim dijamantima. Sudionici uključuju sve glavne zemlje koje proizvode, izvoze i uvoze neobrađene dijamante. Iako je Kimberleyjev proces usporio trgovinu krvavim dijamantima, nije savršen: korupcija i krijumčarenje još uvijek su dio trgovine dragocjenim kamenjem.

100 metara visoki drveni toranj s kojega možete vidjeti "pola" Austrije i Slovenije Pyramidenkogel - 1 Pyramidenkogel - 2 Pyramidenkogel - 3 +2 Pyramidenkogel - 5

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju