Kad je riječ o hodočašćima, mnogima na pamet vjerojatno pada Put svetog Jakova (Camino de Santiago), koji kreće iz Francuske i završava u španjolskom gradu Composteli. Ovo hodočašće ukupno se proteže na 800 kilometara, no mnogi hodočaste samo jednim njegovim dijelom, započnu u Španjolskoj i završe u spomenutoj Composteli. Ipak, mnogi hodočasnici bi uskoro umjesto Španjolske mogli izabrati Irsku...

Hodočasnička staza svetog Declana svrstava se u jednu od najstarijih svetih ruta u Irskoj, i prati slavni put koji je sveti Declan napravio između Ardmorea u Waterfordu do Cashala u Tipperaryju kako bi se susreo sa svetim Patrickom. Prelazeći povijesna i slikovita područja Irske, put svetog Declana sasvim je prikladna alternativa hodočasničkoj stazi u Španjolskoj.

Počinje i završava na nekim od najsvetijih mjesta u Irskoj - od samostana na vrhu litice koji je utemeljio sveti Declan u Ardmoreu do stijene Cashel koja je u Keltskoj Irskoj imala ogromno vjersko i političko značenje.

Također prolazi i kroz Lismore sa svojim slikovitim dvorcem i i vodi do Devonshirea. Među onima koji su veličali ljepotu rute je bivša irska predsjednica Mary McAleese. Put od 104 kilometra obično se prelazi u pet organiziranih etapa od kojih je svaka dugačka oko 20 kilometara i prolazi kroz Cashel, Cahir, Goatenbridge, Lismore, Aglish i Ardmore.

Tijekom 2020. nije bilo organiziranih hodočašća zbog pandemije koronavirusa – ali su prošle godine specijalne hodočasničke 'podružnice' djelovale ograničeno. Ipak, ove godine vjeruje se kako će situacija biti znatno drugačija, te da će staza svetog Declana privući mnoge hodočasnike koji će na ovaj način imati priliku doživjeti duhovno iskustvo, ali i uživati u ljepotama Irske.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju