Svega desetak kilometara sjeverno od Daruvara, nalazi se jedan od najmlađih dvoraca ovog dijela Hrvatske. Raskošni Dioš izgradili su početkom 20. stoljeća Alajoš plemeniti Tukory i njegova supruga Paula za svoju kćer Mariju, zbog čega je kasnije dobio nadimak Marijin dvor. E, to se zove mamina i tatina princeza.

Ime je službeno dobio po svecu Pavlu Orehovačkom kojem je u čast trebala biti podignuta kapelica. Inače, ime je povezano i s orahom, jer „dio“ na mađarskom znači orah.

Na dvorcu su radili mađarski arhitekti Erno Foerk i Gyula Sandy (isti tim koji je osmislio i prepoznatljivu zagrebačku Palaču Ravnateljstva pošte i brzojava u Jurišićevoj ulici). Njihova kćer potom je obogatila dvorac brojnim umjetninama i ukrasima koje je rado skupljala.

Kasnije je, poput mnogih, mijenjao vlasnike. Za vrijeme Drugog svjetskog rata preuzeli su ga fratri koji su u njemu osnovali školu. Nakon rata je nacionaliziran te korišten kao škola i farma. Pred kraj Jugoslavije dvorac je napušten, a s njenim raspadom vraćen je u ruke fratara.

Kako su fratri pripadali salezijanskom redu (a riječ je o malobrojnoj zajednici), nisu se financijski mogli nositi s troškovima obnove tj. restauracije dvorca.

Uskočio je čovjek pod imenom Slaven Vujić, poznat pod nadimkom „tata Slaven“. On je imao naizgled humanu viziju: tijekom boravka u dvorcu skupiti novac za liječenje bolesne djece i pretvoriti ovo područje u tzv. Grad anđela. Ono što se činilo kao dobro rješenje za sve, rezultiralo je velikim razočaranjem.

Projekt pomaganja bolesnoj djeci i obnove dvorca u kojem bi ista mogla boraviti naprasno je prekinut zbog optužbi da je riječ o velikoj prevari i krađi doniranih novaca. Cijeli slučaj završio je na sudu, a u međuvremenu je dvorac još više propadao.

Dvorac ste do prije par godina mogli pronaći na oglasniku u rubrici „prodaja nekretnina“, a danas stoji zatvoren za javnost, sam i napušten iza zahrđale ograde. No, čak i unatoč današnjem raspadajućem stanju, mnogi će rado potegnuti na izlet samo kako bi vidjeli njegovu raskoš.

Nekad bilo, sad se spominjalo: 5 veličanstvenih i propalih zdanja koja spavaju u Hrvatskoj Petrova gora - 9 Petrova gora - 6 Bosiljevo, Hrvatska - 9 +7 Bosiljevo, Hrvatska - 8

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju