Viseći vrtovi Babilona smatrani su jednim od sedam svjetskih čuda staroga svijeta. Antički izvori upućuju kako je riječ bila o građevini nalik na stepenastu piramidu koja je izgrađena oko 600 godina prije Krista, a na čijem su terasama rasle mnogobrojne biljke koje su bile napajane vodom iz rijeke Eufrat.

Ovo svjetsko čudo, odnedavno je dobilo i svojeg nasljednika – u Šangaju. Uz rijeku Wusong u prosincu prošle godine otvoren je stambeno-poslovni kompleks 1000 Trees koji kao što mu ime govori prekriven s tisuću stabala, a zbog čega je proglašen novim visećim vrtovima Babilona 21. stoljeća.

Slika nije dostupna Putovanja S druge strane Jadrana: Čudesna palača s 1200 soba, čiji su vrtovi "prešišali" Versailles

Djelo je to britanskog arhitektonskog studija Heatherwick za kinesku tvrtku Tian An koji su kompleks osmislili tako da izgleda kao dvije planine pokrivene šumom. Napravili su monumentalne betonske stupove koji su ugrađeni u strukturu te iskorišteni kao svojevrsne žardinjere za svako stablo.



Kompleks je prekriven mješavinom listopadnog i zimzelenog drveća lokalnog porijekla, ali i različitim grmljem i cvijećem. Neki podaci ukazuju da je dosad posađena polovica od 250.000 planiranih biljaka.

Stabla tu nisu samo za ukras, već i kako bi na prirodni način regulirala temperaturu tijekom godine.

Slika nije dostupna Putovanja Osmo svjetsko čudo? Čudesni vodeni park koji radi već 1500 godina

Kompleks je izgrađen na mjestu starog mlina otprilike 20-ak minuta od centra Šangaja, a nalazi se u blizini i popularne umjetničke četvrti M50. Ne čudi stoga što su južnu fasadu zgrade oslikali lokalni umjetnici.

Zasad se u kompleksu 1000 Trees nalaze trgovine, kafići i restorani, a u budućnosti tu bi trebao biti otvoren i butique hotel, muzej, kino-dvorana, poslovni uredi te stambeni prostor za one dubljeg džepa.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju