Škotska je zbilja čarobna zemlja, a uvijek nam se nekako čini kako njene prirodne ljepote i posebnosti nisu dovoljno naglašene. Stoga, ako želite upoznati ovu zemlju bez posjete Edinburghu i Glasgowu, bilo bi sjajno obići sljedeća mjesta!

Vilinski bazeni otoka Skye

Skye je romantični otok omeđen planinskim vrhovima s nevjerojatnim pejzažima. Vilinski bazeni su zapravo povezani vodopadi s kristalnom vodom a smatraju se mjestom idealnim za spiritualno ozdravljenje. Kada ih ugledate postane vam jasno zašto se vjerovalo da se u njemu kupaju vile.

Kapelica Rosslyn

Brojne teorije zavjere vežu se za ovu kapelicu iz 15. stoljeća koja se nalazi u blizini Edinburgha. Danas je obožavana od strane romanopisaca i filmskih redatelja jer odiše mističnom energijom. Unutrašnjost kapelice prekrivena je simbolima i znakovima koji su povezani s masonima, poganima, templarima i ranim kršćanima i predmet je povjesničarskih polemika.

Finnich Glen

Riječ je o klancu okruženom mahovinom na kraju kojeg se nalazi stijena jezivog naziva - Đavolja propovjedaonica. Mjesto obiluje pričama o druidskim običajima i poganskim ritualima a poslužila je i kao mjesto radnje za seriju Outlander.

Glencoe

Planinski Glencoe mjesto je teške prošlosti isprepletene ubojstvom i izdajom - tamo se dogodilo pogubljenje klana MacDonald uime novoizabranog kralja 1691. Legenda kaže da njihovi duhovi i dalje lutaju proplancima i da se i dalje ponekad čuju njihove fantomske gajde.

Prijestolje kralja Artura

Ugasli vulkan koji je smješten na kraju Royal Milea u Edinburghu smatra se prema nekim predajama mjestom gdje se nalazio Camelot, kraljevstvo kralja Artura i njegovih vitezova okruglog stola. Druga pak legenda kaže kako je stijena zapravo zmaj koji je toliko pojeo da je zaspao i pretvorio se u kamen.


 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju