Sušene rajčice idealan su začin u svakoj smočnici jer pružaju puno okusa jelima, a rok trajanja im je praktički neograničen. Talijani ih obožavaju i od davnina ih suše tijekom ljeta, za zimu, sve dok ne izgube gotovo devedeset posto svoje težine isparavanjem vode, ostavljajući za sobom koncentrirani okus i hranjive tvari. Proces sušenja obično traje jedan do dva tjedna, ovisno o vremenskim prilikama. Sunčana mediteranska klima idealna je za sušenje na zraku, ali osušiti se mogu i u pećnici ili dehidratoru.

Mirisne, istovremeno slatke i osvježavajuće, pružaju domaći okus umacima, juhama, jelima s tjesteninom ili rižom, mesom i povrćem. Sušene rajčice dolaze u staklenkama s uljem, ili bez ičega, u vrećicama, a obje varijante su dobre.

Prije kuhanja ih je potrebno rehidrirati. Najprije ih isperite pod tekućom vodom kako biste se riješili viška soli, a zatim ih stavite u lonac s tek toliko vode da ih prekrije. Kuhajte ih na jakoj vatri dok ne zakuhaju pa ugasite vatru. Pustite da odstoje dok se ne ohlade te ocijedite i osušite. Rajčice iz maslinova ulja najbolje je poslužiti direktno iz staklenke. Ako se čuvaju u dobrom ulju, iskoristite ga kao preljev za salatu.

Slasne salate

Mozzarella i sušene rajčice fantastična su kombinacija u slasnim salatama. Kombinirajte ih s tunom, piletinom, pečenim povrćem… mogućnosti su neograničene. Na dno zdjelice ili tanjura stavite šaku zelene salate i na nju stavite na narezane sušene rajčice te mozzarellu narezanu na kockice ili je jednostavno možete natrgati kao i listiće bosiljka. Salatu začinite maslinovim uljem i balzamičnim octom te posolite i popaprite po želji.

Na pizzi ili kruhu 

Sušene rajčice idealan su dodatak domaćem kruhu, pecivima, kiflicama, pizzi ili pogačama. Isprobati ih možete u kombinaciji s karameliziranim lukom i slanim inćunima. Odlično pašu i uz ribani sir i začine kao što su ružmarin ili chilli.

Može i u sushi

Ako ga još niste imali priliku raditi kod kuće, domaći sushi vam se može činiti kao viša matematika, ali uz malo prakse nije problem rolice pune okusa. Zbog mesnate teksture i punog okusa, sušene rajčice idealan su dodatak riži i algama. U veganskim i vegetarijanskim varijacijama možete ih kombinirati s tikvicama, krastavcima, paprikom… Za još više okusa poigrati se možete i pireom od jabuka ili balzamičkim octom.

Nezaobilazna tjestenina

Pesto i sušene rajčice služe kao savršena inspiracija za pripremu brzinskih jela od tjestenine ili riže, a ne zaboravite niti sendviče. Kao dodatak može poslužiti i humus ili namaz od avokada i dobit ćete zdravi i hranjivi obrok od kojeg ćete dugo biti siti.

U temeljcu 

Sušene rajčice chefovi dodaju i temeljcima kako bi rižoti, juhe ili umaci imali umami štih. Dodajte nekoliko komada u bolognese kojem će dati finu, domaću aromu – a poslužit će i kao predivna dekoracija za guste, kremaste juhe.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju