U švedskoj Laponiji, 145 kilometara zapadno od Arktičkog kruga stoji Zlatno jaje. Ovo jaje simbol je novog početka grada Kirune, na novoj lokaciji oko 3 kilometra istočno od sadašnjeg grada. No, što se zapravo sve dogodilo ovdje i kako je Zlatno jaje nastalo?

Desetljeća iskapanja željezne rude ispod Kirune na sjeveru Švedske dovela su destabilizacije zemlje pa bi grad mogao "propasti". Čitavo stanovništvo, njih 18 tisuća, zbog toga primorano je napustiti svoje domove i preseliti na novu lokaciju, ali i njihovim preseljenjem bi se iskapanja mogla nastaviti.

Ovaj rudnik, naime, proizvodi gotovo 90 posto sve europske željezne rude. Bez rudnika nema ni ovog grada, jer je iskapanje željezne rude u Kiruni, ali i čitavoj Švedskoj, vrlo važan izvor prihoda, a većina stanovništva radi upravo u rudniku.

Stanovništvo, a i neke zgrade skupa s temeljima, sele se oko 3 kilometra istočno, a s ciljem obilježavanja ovog događaja niknuo je i vrlo specifičan spomenik i skulptura posvećena stanovnicima.

Zlatno jaje nastalo je od ruku švedskog umjetničkog dua Bigert i Bermstroma, koje je angažirao poduzetnik Riksbyggen, zadužen za gradnju nekih zgrada u novoj Kiruni. Cilj je bio stvoriti ne samo spomenik na događaj, već i skulpturu koja će biti društveno korisna, odnosno služiti kao okupljalište stanovnika kako im ne bi potonuo duh nakon preseljenja.

Nastalo je pet metara visoko i četiri metra široko zlatno jaje koje u svojoj unutrašnjosti krije saunu, kao mjesto okupljanja za stanovnike. A jaje ne samo da je zlatno, već je i solarno jer je njegova "ljuska" sačinjena od 69 pojedinačnih komada pozlaćenih solarnih ploča od nehrđajučeg čelika, koji se spajaju tako da tvore ovalni oblik.

Okoliš koji ga okružuje reflektira se na njegovim pozlaćenim pločama, od nježnih jesenskih boja, preko bjeline snijega do tamnoplavog noćnog neba. A unutrašnjost je cijela obložena u drvetu s ručno rađenom peći u željeznom kavezu te u obliku anatomskog srca. Peć je ispunjena velikim kamenjem koji provode toplinu između 75 i 85 Celzijeva stupnja. Na drvenim klupama može se smjestiti 8 ljudi.

Jaje je umjetnički dvojac odabrao jer simbolizira rođenje i nove prilike na samom početku ove urbane transformacije Kirune. Sauna je tu jer je, po mišljenju umjetnika, to mjesto na kojem se može razgovarati o svemu, o malim stvarima, ali i velikima.

Neobična priča švedske Kirune privlači i sve više turista, a o tome možete čitati ovdje.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju