Jedan od najpoznatijih crtanih likova na svijetu, mačak Garfield, proslavio je jednostavno talijansko jelo za koje će mnogi kazati da im je to upravo najdraže jelo. Njegova ljubav prema lazanjama navela je mnoge, kao i nas, da se okušaju u spravljanju jela za kojim ludi razmaženi mačak. U isprobavanju raznih verzija došli smo i do one zdravije, gdje umjesto tijesta slažemo slojeve ploškica tikvica, a punjenje je, uz bolognese umak, obogaćeno malidžanom.

Malidžano ili zeleni ajvar, još je jedna Bakina tajna koja se sprema od najboljih sorti zelenih paprika i patlidžana te daje poseban okus ovim zdravim lazanjama koje oduševljavaju i pripadnike 'jačeg spola'. U kratkom i slasnom videu pogledajte recept za zdrave lazanje koje će one tradicionalne baciti u zaborav!

Zdrave lazanje s tikvicama i malidžanom

Sastojci:

4-5 žlica malidžana 'Bakina tajna'
3-4 srednje tikvice tanko narezane
300 ml bolognese umaka
500 g ricotta sira
2 šalice grana padana sira, naribanog
1 jaje
Sol, papar
Muškatni oraščić, mljeveni
250 g mozzarelle

Priprema:

1. Pripremite bolognese umak. Tikvice narežite na tanke ploške i posolite kako bi iz njih izvukli višak vode. Ostavite tako desetak minuta, a potom ih obrišite papirnatim ubrusom.

2. Tikvice ispecite na grill tavi sa svake strane 2-3 minute pa ih opet stavite na papirnati ubrus.

3. U zdjeli pomiješajte ricottu, 2 šalice grana padane i jaje, začinite s muškatnim oraščićem te paprom po želji.

4. Zagrijte pećnicu na 200 °C.

5. U posudi za lazanje slažite slojeve tako da prvo stavite red tikvica, premažite ih malidžanom te na njega stavite komadiće mozzarelle (između slojeva rasporedite 125 g mozzarelle, a ostatak stavite na vrh), na njih tikvice, pa dodajte bolognese umak na koji razmažite mješavinu s ricottom. Pokrijte sve tikvicama, koje opet premažete s malidžanom na koji razmrvite mozzarelu. Završite sa slojem tikvica na koji stavite ostatak mješavine s ricottom i mozzarellu.

6. Pecite u pećnici oko 20 do 30 minuta ili dok sir ne porumeni.

7. Lazanje pustite neka se 'odmore' desetak minuta pa poslužite.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju