Ogoljena tamna stabla okružena pješčanim dinama izgledaju kao motiv sa slika nadrelističkih majstora, a ne kao fotografija stvarnog mjesta.

Ipak, riječ je jedinstvenom prostoru u pustinji Namib po imenu DeadVlei ili mrtva močvara. Ono se nalazi u Sossusvleiju u Nacionalnom parku Namib-Naukluft, a obuhvaća stabla starija od tisuću godina.

Nekoć je taj prostor bio vlažan, no klima se s vremenom promijenila. Stabla su se osušila, a zbog suhe klime drveće ne može istruliti.

Okružena su pak monumentalnim pješčanim dinama koje na dijelovima dosežu visinu i od 400 metara i za koje neki tvrde da su najviše na svijetu. Zapanjujući prizori u namibijskoj pustinji Zapanjujući prizori u namibijskoj pustinji (Foto: Mark Brodkin / Profimedia.hr)

Iako temperature u namibijskoj pustinji mogu dosegnuti 50 Celzijevih stupnjeva, mrtvu močvaru u Sossusvleiju posjećuju brojni turisti tijekom cijele godine – pješice, na quadovima ili čak u balonu.

Ako se planirate odvažiti na ovaj put, ne krećite u istraživanje bez barem dvije litre obične vode, kreme za sunčanje s visokim faktorom, šešira, sunčanih naočala i majice dugih rukava.

Kako izgledaju zapanjujući krajolici u DeadVleiju iz objektiva Marka Brodkina, provjerite u našoj fotogaleriji.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju