Još od davnih dana ljudi su odlučili ukrašavati tijelo na razne načine. I dok su neki stavljali naušnice, drugi ratničke boje, u mnogim kulturama prisutno je bilo i tetoviranje. Kasnije se ono raširilo i postalo sveprisutno, saloni za tetoviranje nalaze se praktički na svakom koraku, no i dalje se čini da vam tetovaža može donijeti nevolje.

Kad pogledamo malo u povijest, i u Hrvatskoj su „donedavno“ (recimo, do prije 40 godina), tetovaže izazivale čuđenje. One su se povezivale sa zatvorenicima, mornarima ili bile masovno vezane za one koji su služili JNA, pa bi negdje na sredini ruke tintom zauvijek označili datum služenja. O tempora, o mores!

Danas kod nas tetovaže ipak više ne izazivaju čuđenje, mada je teško ne okrenuti se za nekim tko je vidljivo istetoviran. No, s druge strane, prema članku objavljenom na portalu Brightside, tetovaže vam mogu stvoriti nevolje u nekoj od sljedećih zemalja...

Tajland

Već ste na našem portalu mogli doznati kako prvo je prvo i osnovno pravilo na Tajlandu da nema zafrkancije s kraljem i njegovom obitelji – ni na koji način. E, pa, za vašu sigurnost dodajmo još jednu stvar – ne šalite se ni s Budom. Kako je Tajland pretežno budistička zemlja, Budine slike i kipovi ovdje se smatraju svetima, a ako mislite da njegovom tetovažom odajete počast – grdno se varate.

Imati Budinu tetovažu na ruci ili leđima smatra se nepoštivanjem i uvredljivim za pripadnike religije. Stoga je Tajland ovakve tetovaže zabranio domaćima, ali i strancima, pa preporučujemo da Budu kojim ste ukrasili svoje tijelo prilikom posjeta Tajlandu svakako prekrijete, kako ne bi bilo – nismo znali.

Danska

U ovoj zemlji od 1996. godine i službeno je zabranjeno tetoviranje šaka, vrata ili lica. Naravno, Danci su ipak suviše liberalni, jer ako prošećete Kopenhagenom, vidjet ćete mnoge s tetovažama upravo na spomenutim mjestima, tako da je zakon zapravo – mrtvo slovo na papiru. Jedino, ako se baš odlučite tetovirati u Danskoj, možda vam tattoo majstori odbiju tetovirati glavu ili ruke, no srećom, u okolnim zemljama ne postoje nikakva ograničenja.

Havaji

Ovdje je zabranjeno tetoviranje na dva mjesta, osim ako vam to ne dozvoli, pazite sad – liječnik. Za tetoviranje iza uha ili kapaka obvezna je prisutnost liječnika, tako da, nije baš da se na otočju na tim mjestima tetoviraju kao ludi.

Sjeverna Koreja

Kao i sve, i tetoviranje je u ovoj zemlji strogo pod nadzorom komunističke partije. Tako recimo, ne smijete staviti riječ „ljubav“ ako njome prikazujete osjećaje prema vlastitoj obitelji, ali ukoliko pokazujete osjećaje prema državi – to je dobrodošlo. S druge strane, ukoliko želite staviti sliku Kim Jong Una ili nekog od njegovih predaka, ne gone vam višegodišnja robija, jer su slike vladajućih – svete. Zapravo, kad bolje razmislimo, ne znamo ni tko bi vam se usudio tetovirati takvu sliku, a nije baš da stanovnici Sjeverne Koreje nešto putuju svijetom...

Japan

Iako Japanci ne brane službeno tetoviranje, s njima ne možete ući svugdje. Razlog za ovo leži u prošlost, kad su tetovaže povezivane s japanskim kriminalnim miljeom, točnije – jakuzama. Tako da, ako se spremate na bazen, teretanu, restoran ili bilo koje drugo slično mjesto, pobrinite se da tetovaže ne budu uočljive.

Njemačka

Iako u Njemačkoj tetoviranih ima koliko hoćete, neke stvari su zabranjene zakonom i kažnjive. Tako se ne smije imati tetoviranu svastiku, niti ikakav sličan simbol koji bi upućivao na nacizam. Nijemci ne gledaju pozitivno ni na komunističke simbole, pa će vam tako tattoo majstori možda odbiti ukrasiti tijelo srpom i čekićem, crvenom zvijezdom i sličnim stvarima.

Dozlogrdili im bezobrazni turisti: Grad koji je zabranio prolaz influencerima Pomfret - 1 Pomfret - 2 Pomfret - 3 +2 Pomfret - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju