Neki chefovi čitav život sanjaju o Michelinovim zvjezdicama, no ne i Eo Yun Gwon iz Seula, koji navodno tuži prestižni vodič zato što su ga upisali na svoje stranice, piše CNN. Prema mišljenju chefa Ristorante Eo, nema što raditi u Michelinovu vodiču za 2019., štoviše oslanja se na korejski zakon protiv javne uvrede.

"Podnio sam kaznenu prijavu protiv ponašanja Michelinova vodiča zbog prisilnog upisivanja restorana u korumpiranu knjigu. To je kleveta protiv članova Eoa, kao i naših obožavatelja. Michelin nema broj na koji sam im se mogao javiti, pa sam komunicirao putem e-pošte. Iako sam jasno odbio uključivanje svoga restorana, nisu me poslušali", tvrdi Eo Yun Gwon.

Na svojem Facebooku pobunio se protiv Michelina jer smatra da postoje tisuće restorana koji su na istoj razini ili bolji od onih navedenih u vodiču, a žalosno je da ih jedva 170 predstavlja Seul.

"Brojni restorani i radnici gube dušu (novac, vrijeme i trud) kako bi ustrajali na fenomenu Michelinove zvjezdice", napominje chef čiji je restoran upisan u vodič prvi put 2016. godine uz riječi da svako jelo jasno pokazuje njegovo poznavanje biti i jednostavnosti talijanske kuhinje.

Južnokorejski odvjetnik Shin Ha Na smatra kako nije izgledno da će chef dobiti tužbu, ali u slučaju da se to ipak dogodi, Michelin bi mogao platiti između 2800 i 17 tisuća kuna.

Francuski chef Marc Veyrat također je tužio slavni vodič ove godine, ali zbog toga što je ostao bez zvjezdice, i to, kako tvrdi – zbog nesporazuma oko sira. Michelinova inpektora zbunila je boja sira jer je bila previše žuta za cheddar, koji je mislio da jede. Marc Veyrat objasio je da se radi o nekoliko vrsta sireva i šafranu koji je pružio karakterističnu nijansu jelu.

Nakon što je ostao bez zvjezdice, navodno je pao u depresiju jer je čitav njegov tim bio u suzama. Suđenje se tek očekuje.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju