Dođete li u restoran 1978 u Rimu i naručite lazanje bolognez dobit ćete set za pranje zubi – četkicu, tubu i vodicu za ispiranje.

No mala žuta četkica zapravo je komad pečene tjestenine od jaja, tekućina nalik na vodu je temeljac od parmezana, a u tubi se nalazi kremasta smjesa junećeg ragua i bešamela začinjena muškatnim oraščićem.

Ovu maštovitu kreaciju potpisuje nova nada talijanske kuhinje Valerio Braschi koji je u Rimu izazvao pravu navalu interesa među ljubiteljima gastronomskih eksperimenata. Cilj ovog 24-godišnjaka i bivšeg pobjednika talijanskog Masterchefa je ponuditi tradicionalne okuse talijanske kuhinje zapakirane na nove i nevjerojatne načine.

"Želim da moji gosti budu zapanjeni pri pogledu na jelo, a nakon što pojedu prvi zalogaj da shvate – o, da – to je taj okus lazanje koja je moja baka radila svaki vikend," priznao je Valerio Braschi CNN-u.

Braschi tvrdi da njegova želja za eksperimentiranjem ne poznajte granice. Baš zato u ponudi restorana 1978 u gradskoj četvrti Salario-Trieste nalazi se mnoštvo zanimljivih okusa prezentiranih na još zanimljivije načine.

Želite li krišku pizze, dobit ćete mali prozirni paketić s obojenim prahom. Stavite ga cijeloga u usta – zajedno s pakiranjem koje je napravljeno od rižina papira i uživajte u poznatoj kombinaciji umaka od rajčice, češnjaka i sušenog origana koji neodoljivo podsjeća na pizzu.

Vidite li da konobar nosi jaje u ljuski na posteljici od sijena, znajte da je riječ o finom desertu. Uovo di Geppo (Geppovo jaje) ime je dobilo prema omiljenog kokoši koje je Braschi imao u djetinjstvu. Ono zapravo predstavlja bavarsku kremu s nadjevom od sezama i marelica u ljuski napravljenoj od badema, a koja je položena na prhkom slatkom tijestu.


Valerio Braschi je veliki ljubitelj pretvaranja poznatih jela u tekući oblik. U restoranu 1978 možete isprobati odrezak u obliku tekućine, carbonaru u čaši, ali i tekuću verziju bruskete s rajčicama, bosiljkom i maslinovim uljem.

Ako želite pobliže upoznati ovog talijanskog chefa naručiti možete La Mia Santarcangelo – neobično jelo koje je posvećeno gradiću Santarcangelo di Romana na talijanskoj strani Jadrana u kojemu je Braschi odrastao.

Konobar će vam zapravo donijeti dva tanjura – jedan s otisnutom fotografijom Santarcangela, a drugi s tekućom verzijom talijanske piadine s kobasicama lukom i pečenom paprikom.

"Prvo uživajte u pogledu na moj grad, a potom isprobajte moju verziju piadine," zaključuje Braschi.

La Riseria: Novi dućan u Zagrebu gdje možete kupiti sve što treba za talijansku gozbu La Riseria - 2 La Riseria - 3 La Riseria - 4 +11 La Riseria - 5

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju