Turska je postala vrlo popularna turistička destinacija zahvaljujući svojoj kulturi, prekrasnim plažama te, naravno, ukusnoj hrani. Međutim, postoje mnoge fascinantne sitnice o životu i običajima koje nećete uvijek pronaći u vodičima. Da biste doista upoznali mjesto poput Turske, ništa nije bolje nego saznati neke od običaja, koje donosimo s portala Brightside!

Hamam, mjesto koje obožavaju i domaćini i stranci

Poznate turske kupelji (hamami) nisu popularne samo zahvaljujući opuštajućem djelovanju pare. One također predstavljaju vrlo važan dio turske kulture kao sastajalište i mjesto za dubinsko čišćenje, i tijela i duše. Ta javna kupatila vrlo su česta i mogu se naći u cijeloj zemlji. Omiljenim mjestom među turistima čini ih i njihova impresivna arhitektonska ljepota.

Nacionalno piće je čaj

Istina je da postoji tradicija ispijanja kave u Turskoj, međutim, najpopularnije piće za Turke je čaj. Ne postoji posebno vrijeme za uživanje u ukusnoj šalici čaja. Počinju ga piti u vrijeme doručka i nastavljaju sve do spavanja. Ponuditi šalicu čaja gostima najveći je znak gostoljubivosti, a kuhalo za vodu uvijek možete pronaći spremno za posluživanje u svakom turskom domu.

S kontinenta na kontinent u 3 minute

Istanbul je podijeljen između dva kontinenta, Europe i Azije. Da biste prešli s jednog kontinenta na drugi, možete ići čamcem preko Bosporskog tjesnaca ili se jednostavno voziti preko Mosta mučenika 15. srpnja. Za samo 3 minute bit ćete na drugom kontinentu, a s obje strane grada možete uživati u bogatoj povijesti i fascinantnoj mješavini kultura.

Mačke lutalice dobrodošle su svugdje

Istanbul je poznat kao grad mačaka. Nije nimalo čudno pronaći mačke kako mirno drijemaju u kafićima, restoranima ili trgovinama neometane. U Turskoj su mačke vrlo poštovane i dobrodošle u svim ustanovama. Ljudi se brinu o njima tako što im daju hranu, čistu vodu i sigurno sklonište.

U mnogim toaletima nalaze se čučavci umjesto školjke

Javni zahodi vjerojatno su jedna od najneobičnijih stvari za strance. U javnim zahodima ili u manje razvijenim dijelovima zemlje čučavci će biti vaša jedina opcija, a iako ih neki ljudi mogu smatrati neudobnima, drugi ih smatraju higijenskijima te, realno, imaju i pravo.

Turska - 4 Turska - 4 (Foto: Getty Images)

Jogurt u svim jelima

Jogurt je neophodan u turskoj kuhinji i poslužuje se uz gotovo svaki obrok. Koristi se kao osnova za hladnu juhu s krastavcima i začinskim biljem, umake, preljeve, pa čak i za pripremu ajrana, vrlo popularnog i osvježavajućeg napitka razrijeđenog vodom i pomiješanog sa soli. Također mu se može dodati voće i šećer, pa ga tako pretvoriti u desert. Za Turke nema ograničenja kada je u pitanju uključivanje jogurta u jela i pića, bilo da se radi o slatkom ili slanom.

Gostoprimstvo na posebnoj razini

Turci su poznati kao izuzetno gostoljubivi ljudi. Kad primaju gosta u svoj dom, potrudit će se pripremiti najbolje što mogu ponuditi. Dočekat će ih sa šalicom svježe skuhanog čaja ili turske kave i ponuditi im nešto za jelo. Podijelit će i posljednju krišku nečega ako im to znači usrećiti goste, jer Turcima je gostoprimstvo – svetinja.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju