Balearski otoci već su godinama omiljena destinacija brojnih turista. Četiri velika otoka Mallorca, Menorca, Ibiza i Formentera te brojni manji otočići omiljeno su mjesto za odmor za sve željne mora, sunca i dobrog provoda, ali u tom kutku svijeta možete pronaći i pokoje priodno čudo.

Osim plavetnila i pješačkih staza Menorca se može pohvaliti jednom od najvećih koncentracija pretpovijesnih nalazišta na svijetu, zbog čega se naziva i "muzej na otvorenom". A jedino na tom otoku, pod vrućim španjolskim suncem možete naići na kamene gromade koje mistično stoje na raskrižjima ulica i zelenih polja.

Veći od ljudi, spomenici u obliku slova T nazivaju se „"taula" ili "stol", a otočne legende ukazuju na to da su ih sagradili divovi prije 2500 godina. Kako nije bilo odgovora tko bi i kako mogao dići kamenje, kao odgovor nastale su narodne priče. A spomenici su doista impozantni! Sa svojih 13 tona i do pet metara visine i dalje zbunjuju znanstvenike. Drevni narodi su navodno koristili debla kako bi prenosili kamenje po otoku i služili se tehnikama izgradnje suhozida.

Njihovo kulturno značenje je nepoznato, ali nagađa se da su imali vjersku ili astronomsku ulogu jer je većina okrenuta prema jugu. Neki stručnjaci smatraju da su se koristili za rituale iscjeljivanja.
Osim golemih kamenih stolova, pažnju plijene i kamene grobnice, građene daleko od sela i pogleda. Svijet živih je bio strogo odvojen od svijeta mrtvih.

Menorca Menorca (Foto: Shutterstock)

Odvede li vas znatiželja na taj djelić Mediterana, vidjet ćete koliko je mistična kamena ostavština fascinantna uživo, a do tada bacite oko na fotografije u našoj galeriji.

Moćne građevine obavijene tajnom: Nestvarne kreacije koje je teško objasniti Stonehenge, UK Stare građevine - 1 Stare građevine - 2 +0 Stare građevine - 3

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju