Nošenje žena je sport u Finskoj, a nazivaju ga još eukonkanto. U ovoj sportskoj disciplini nadmeću se muškarci koji moraju preći zadanu udaljenost noseći ženu na ramenima. Zapravo, žene se mogu nositi na različite načine – od vatrogasnog stila nošenja s tijelom prebačenim preko ramena do estonskog stila koji podrazumijeva nošenje žene naopako na leđima s nogama prebačenima preko vrata i ramena.

Porijeklo ovoga sporta povezuje se s čovjekom pod imenom Herkko Rosvo-Ronkainen odnosno poznatijim kao lopov Ronkainen koji je pljačkao po Finskoj 1800-ih godina. Navodno je trčao uokolo sa svojom bandom lopova i nanosio štetu. Ne samo da je krao imovinu seljaka, već je i otimao njihove žene te ih odnosio na ramenima. Neki vjeruju da je Rosvo-Ronkainen trenirao svoje lopove da budu brži i jači noseći velike vreće na leđima iz čega se razvio ovaj sport.

Iako se nošenje žena često smatra šalom, natjecatelji ga shvaćaju vrlo ozbiljno. Postoji i svjetsko prvenstvo u nošenju žena, a tradicionalno se održava u Sonkäjarvi u Finskoj od 1992. godine. Natjecanje nije održano tijekom pandemije – 2020. i 2021. – a prošle godine pobijedio je Taisto Miettinen iz Finske po sedmi put u povijesti tog natjecanja koji je s Katjom Kovanen došao do cilja u svega 67,4 sekundi.

Nošenje žene estonskim stilom Nošenje žene estonskim stilom (Foto: Guliver)

Najbrži u tom sportu je Estonac Margo Uusorg koji je 2000. godine postigao rekord za najbrže nošenje žene (Birgit Ulrich) u svega 55,5 sekundi.

Pravila natjecanja:

  • Iako se diljem svijeta održavaju različita slična natjecanja s kraćim ili dužim dionicama, službena duljina staze u nošenju žena je 253,5 metara.
  • Staza ima dvije „suhe“ i jednu „vodenu“ prepreku.
  • Muškarac ne mora biti vjenčan sa ženom koju nosi, ali ona mora biti starija od 17 godina.
  • Žena mora imati minimalno 49 kilograma.
  • Ukoliko žena ima manje od 49 kilograma, dobit će ruksak s utezima koje će morati nositi tijekom utrke kako bi njezina težina bila minimalno 49 kilograma.
  • Jedina dopuštena oprema tijekom nošenja žene je pojas za muškarca i zaštitna kaciga za ženu.
  • Svi sudionici moraju uživati.
  • Pobjednik je onaj muškarac koju svoju ženu prenese od starta do cilja u najkraćem mogućem roku. Pobjednik dobije onoliko litara piva koliko njegova žena ima kilograma.
  • Posebne nagrade dodjeljuju se najzabavnijim parovima u natjecanju, osobama s najboljim kostimom, te najjačem nosaču.

Čuvaj glavu: 5 ludih običaja od kojih Europljani ne odustaju Običaji, tradicije - 1 Običaji, tradicije - 2 Običaji, tradicije - 3 +2 Običaji, tradicije - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju