U čudesnom krajoliku jugozapadne Francuske, u Pirinejima između dolina Aezkoa i Garazi, na samoj granici sa Španjolskom, smjestila se špilja toliko posebna da stoljećima intrigira Baskijski narod koji tamo živi, ali i geologe, speleologe i – obične šetače. Na francuskom je zovu Harpéa, na španjolskom je zovu Cueva de Arpea, a ime joj dolazi od baskijske riječi za mjesto pod stijenom.

Između bajkovitih zelenih brdašaca obraslih gustom travom, u komadiću prirode čija ljepota izgleda nestvarno, skoro kao set iz kakvog Fantasy filma, ne možete ne zamijetiti ulaz u špilju koji se izdiže u slojevitom naboru, siv i kamenit među svim tim mekim zelenilom.

Mnoge legende ispričane su o ovoj špilji, a najčešće ćete čuti onu o baskijskim vodenim vilama koje su ovdje živjele. Možda ne samo ovdje, ali ova im je špilja bila jedan od najdražih domova. Povijest pak govori da je špilja stoljećima bila prirodni pastirski stan stočarima koje bi ovdje zatekla oluja, a danas ćete oko nje primijetiti nekoliko pastirskih kućica.

Formirana od lapora i vapnenca, ova je špilja primjer geološke antiklinale, jednostavne konveksne bore koja se izdiže iznad okolnog pejzaža i u čijem nam se središtu pokazuju najstariji slojevi zemljine kore. Ovaj prirodni nabor izgleda kao crtež presjeka zemljine kore iz udžbenika iz geografije. Istina nije daleko od toga – naime, svaki je sloj koji se jasno prepoznaje "fotografija" geološkog stanja i procesa za razdoblje od dvadesetak tisuća godina.

Tako se usred Baskije, u šetnji ovim slikovitim brdašcima i pašnjacima, u trenu možete suočiti s četrdeset milijuna godina zemljine prošlosti, od ukupno njih 4,6 milijardi koliko je Zemlja ukupno stara.

Ovaj impresivan portal u prošlost zapravo je i najzanimljiviji kod ove špilje, jer nakon ulaza nije ni osobito duga ni duboka… ali nemojte se prepasti ako u njoj sretnete – ovce. Pastiri ih i danas znaju tamo skloniti.

Ako se nađete u blizini Saint-Jean-Pied-de-Porta, vjerojatno najpoznatijeg ishodišta za najpoznatije europske hodočasničke putove i pirinejskog raja za trekere i hodače, napravite još koji korak i bacite pogled na srce našeg planeta.

Zmajeva vrata: Nevjerojatne litice s tisućama špilja u kojima možete pronaći i "recepte za dug život" Longmen Grottoes - 4 Longmen Longmen Grottoes - 2 +1 Longmen Grottoes - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju