Osim što je jedno od najzabačenijih mjesta u Venezueli, Sarisarinama je jedan od najneobičnijih krajolika na svijetu. Visoko na platoima strmih planina u oblacima smjestile su se četiri divovske vrtače pravilnih, kružnih oblika. Pripadaju nacionalnom parku Jaua-Sarisarinama, a nalaze se daleko od kakve ceste ili grada.

Vrtače nisu bile poznate sve do 1961. godine, kada je pilot Harry Gibson uočio dvije ogromne rupe na vrhu planine. Kasnije se ustanovilo da su na dnu vrtača šume s vlastitim ekosustavom koji se zasebno razvijao. Istraživači su ondje pronašli brojne poznate, ali i endemske vrste biljnog i životinjskog svijeta. Od otkrića je organizirano nekoliko ekspedicija, ali tek je 1974. helikopter sletio na vrh planine kako bi se provela detaljna istraživanja.

Najveća vrtača - Sima Humboldt ima opseg od 352 metra, a duboka je 314 metara. Slijede je Sima de la Lluvia i Sima Martel.

Do impozantnih planina može se doći samo helikopterom, ali istraživanje vrtača iznimno je opasno i zbog same visine i ugriza poznatih i nepoznatih kukaca, pa se dozvole izdaju samo u svrhu istraživanja. Neki istraživači su i stradali dok su pokušavali bolje upoznati mistične vrtače.

Planine koje izgledaju kao da im je netko odsjekao vrh kako bi dobio divovski stol posebne su same po sebi, ali neobične vrtače čine ih još zanimljivijima. U Latinskoj Americi takve planine zovu tepui, ili u prijevodu 'kuća bogova'. Odvede li vas put u taj kraj, istraživanje na vlastitu ruku nikako se ne preporučuje.

Čudesne fotografije Rajske plaže: Pogledajte "loparska čudovišta" iz zraka Festival skulptura u pijesku - 4 Festival skulptura u pijesku - 3 Festival skulptura u pijesku - 2 +1 Festival skulptura u pijesku - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju