Iako bi danas vjerojatno za put oko svijeta trebalo osjetno manje vremena od onih 80 dana Julesa Vernea, moglo bi vas začuditi kad vam kažemo da ga čitavog možete obići i za – jedno poslijepodne. Ne lažemo, ali nismo ni naglasili da se radi o umanjenoj karti svijeta, jedinstvenoj atrakciji čiji su "kontinenti" umjetni otočići na jezeru Klejtrup na sjeveroistoku Danske.

Ova neobična karta svijeta, naime, velika je tek 45 x 90 metara, dakle malo je manja od nogometnog igrališta. Drugim riječima, 27 centimetara na ovoj neobičnoj karti, predstavlja 111 kilometara u stvarnom svijetu.
 


Park karte svijeta ili Verdenskortet izgradio je Søren Poulsen, na obiteljskom zemljištu uz jezero, i to – sam-samcat. Za ovaj "svjetski" projekt trebalo mu je više od 25 godina. Park je počeo izrađivati 1944. godine, a na ideju je došao – kako to i biva s dobrim idejama – slučajno.

Dok je radio na isušivanju jezera, primijetio je kamen koji ga je podsjetio na poluotok Jutland u Danskoj. Tako je počeo svoj veliki projekt, a sve je na njegovoj neobičnoj karti svijeta izrađeno od kamenja iz ovog jezera. Poulsenova katra svijeta je u mjerilu, a nije zanemario ni "detalje" kao što su rijeke i morski prolazi.

Verdenskortet svojim posjetiteljima omogućuje šetnju čitavim svijetom, preskakanje s kontinenta na kontinent i uzbudlivu plovidbu "Tihim oceanom" Karta sadrži i političku dimenziju, odnosno sve su države svijeta na njoj označene svojom zastavicom.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju