Na južnoj obali Salvadora u zaljevu Fonseca te podno vulkana Conchagua gradit će se metropola pod imenom Bitcoin City odnosno Bitcoin grad. Ime je dobio jer će biti riječ o gradu čija će izgradnja biti financirana ovom kriptovalutom.

Salvador je, naime, privukao mnogo pažnje kada je u rujnu 2021. godine i službeno postao prva država u svijetu koja je uvela Bitcoin kao zakonsko sredstvo plaćanja uz američki dolar.

Bitcoin grad imat će kružni oblik poput kovanice, a sve će u gradu biti posvećeno i inspirirano ovom kriptovalutom – od stambenih četvrti preko poslovnih ureda, muzeja, kafića i restorana. Salvadorski predsjednik Nayib Bukele najavio je i izgradnju zračne luke, brodske luke i željeznice.

S vidikovca će se pružati fantastičan pogled na okolicu S vidikovca će se pružati fantastičan pogled na okolicu (Foto: Profimedia)

Za dizajn koncentričnog grada koji se širi iz središnjeg trga označenog logom Bitcoina zadužen je meksički arhitektonski studio Fernando Romero Enterprise. Grad bi trebao biti pogonjen geotermalnom energijom iz obližnjeg vulkana Conchagua koji će se koristiti i za rudarenje Bitcoina.

Salvadorski predsjednik otkrio je da će na vrhu vulkana biti izgrađen vidikovac s kojeg će pucati prekrasan pogled na grad i okolicu. Grad bi se trebao početi graditi ove godine, a koliko će bitcoina biti utrošeno u ovu pustolovinu, treba pričekati i vidjeti.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju