Bouvet je jedan od najizoliranijih otoka na svijetu. Ovaj otok vječnog leda prostire se na 49 četvorna kilometra u južnom Atlantskom oceanu – negdje na pola puta između Rta Dobre nade na jugu Afrike i Antarktike.

Unatoč svojoj geografskoj lokaciji, ali i činjenici da ga je u 18. stoljeću otkrio francuski istraživač Jean-Baptiste-Charles Bouvet de Lozier po kojem je dobio ime, dio je norveškog teritorija.

Slika nije dostupna Putovanja Španjolski otok koji ne može dosaditi: Planine, plaže, vulkan - i najveći sunčev opservatorij na svijetu

Norvežani ga nazivaju Bouvetøya, a svoju su zastavu na njegov teritorij po prvi put stavili 1927. godine tijekom ekspedicije na Antarktiku. Kraljevskom odlukom pripojen je norveškom teritoriju 27. veljače 1930. godine, a od 1971. proglašen je rezervatom prirode.

Bouvet je otok vulkanskog porijekla. Njegov najviši vrh – Olavtoppen – izdiže se na 780 metara nadmorske visine u središnjem sjevernom dijelu. Čak 89 posto otoka u potpunosti je prekriveno ledom, a nad njim obično su nadvijeni teški oblaci i magla. Ne čudi stoga što je nenaseljen.

Sauronovo oko Zanimljivosti Čudesno Sauronovo oko: Sonar otkrio zagonetni vulkan na dnu oceana

Ipak, na njemu povremeno borave ljudi. Točnije na njegovom sjeverozapadnom dijelu u Nyrøysi gdje se nalazi istraživačka stanica. Norveški polarni institut proučava tuljane, pingvine i druge ptice od sredine 1990-ih godina prošlog stoljeća.

Na Bouvetu se nalazi i automatizirana meteorološka postaja koja prati vremenske (ne)prilike od 1977. godine. Najviše temperature se bilježe u siječnju i veljači, a najniže u srpnju i kolovozu. Prosječna temperatura u siječnju na Bouvetu iznosi 1 Celzijev stupanj, a u rujnu oko -3 Celzijeva stupnja.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju