Više od 70 posto našeg planeta prekriva voda, a ogromnih 80 posto vodene površine još uvijek nije istraženo. Tehnologija se razvija sve brže i omogućuje nam da otkrivamo nevjerojatne geološke formacije i prirodne fenomene za koje nikada ne bismo rekli da su se smjestile duboko ispod površine.

Mnoga čuda podvodnog svijeta nisu prirodno ondje nastala. Olupine brodova, blaga, pa i cijeli gradovi, samo su neki od nevjerojatnih stvari pronađenih na dnu oceana. U nastavku pročitajte naš popis oceanskih otkrića koja govore koliko je posebno morsko dno.

1. Ostaci misije Apollo 11

Uz obalu Floride, više od četiri kilometra pod vodom, otkriveni su motori rakete Saturn V, koja je lansirala Neila Armstronga u svemir u misiji Apollo 11, 1969. godine. Ove nevjerojatne artefakte moderne povijesti otkrio je Jeff Bezos, izvršni direktor Amazona, koji je i financirao ekspediciju.

2. Yonaguni kompleks u Japanu

Ova drevna građevina prvi put je otkrivena 1985. i brzo je izazvala žestoku raspravu između dvije grupe znanstvenika. Masaaki Kimura, pomorski geolog sa Sveučilišta Ryukyus u Japanu, vjeruje da se radi o ruševinama japanske Atlantide potopljene u potresu prije dvije tisuće godina. Drugi su pak uvjereni da se radi o prirodnoj tvorevini.

3. Drevni grad Dwarka

Dwarka je jedno od najbolje proučavanih podvodnih mjesta u Indiji i smatra se jednim od četiri Dhame, svetih mjesta hodočašća u hinduističkog religiji. Sanskrtska književnost govori da je Dwarka grad koji je osnovao Lord Krišna. Grad je smješten na zapadnoj obali Gujarata u sjeverozapadnoj Indiji, a vjeruje se da je nalazište staro više od devet tisuća godina.

4. Podvodna rijeka u Crnom moru

Istraživači Crnog mora su ostali šokirani 2016., kad su otkrili struje koje su tekle duž morskog dna. Znanstvenici sa Sveučilišta u Leedsu su uz pomoć podvodnog robota ustanovili da se radi o podmorskoj rijeci. Da se nalazi na kopnu, bila bi šesta najveća rijeka na svijetu.

5. Groblje vlakova

U blizini obale New Jerseya arheolozi su pronašli dva rijetka, dobro očuvana parna vlaka. Pronašli su ih na dubini od 28 metara, zna se da su iz 19. stoljeća, ali nitko nije siguran kako su se našli na dnu oceana. Vjeruje se da su transportirali teglenice i da ih je s tračnica izbacila velika oluja.

6. Ljubavna pisma iz Drugog svjetskog rata

Nakon što je udario uragan Sandy, stanovnica New Jerseya Kathleen Chaney pronašla je hrpu od 57 ljubavnih pisama. Bila su uvezena ružičastom vrpcom i spremljena u malu kutiju. Saznala je da se radi o pismima iz Drugog svjetskog rata i uspjela je pronaći nećakinju zaljubljenog para kako bi pisma mogla ostati u obitelji.

7. Kitova "bljuvotina"

Ambra, ili kitova bljuvotina, s vremena na vrijeme može završiti na površini vode i vrlo je vrijedna. Ovaj stvrdnuti sekret se stvara u kitovim crijevima, a koristi se za izradu parfema. Jedan šetač pasa je naišao na ovu tvar u Lanchesteru u Velikoj Britaniji i posao bogatiji za ogromnih 100 tisuća funti.

8. Bombe iz Drugog svjetskog rata

2011. su stanovnici Hampshirea doživjeli šok kad su na plaži pronašli 87 bombi koje nisu eksplodirale. Radilo se o velikim minobacačima iz Drugog svjetskog rata. Tim specijalaca je danima izvodio kontrolirane eksplozije na ovim napravama, a vjeruje se da je za njihovo izlaganje kriva izrazito niska plima.

9. Milijuni izgubljenog srebra

Američka tvrtka za istraživanje oceana otkrila je 2011. njemačku podmornicu iz Drugog svjetskog rata koja je torpedirana i završila je u irskim vodama. U podmornici su pronašli nevjerojatnih 200 tona srebra, vrijednog 150 milijuna funti.

10. Marijanska brazda

Ovaj prirodni fenomen je najdublji dio oceana na zemlji. Dubine se procjenjuju na 6,8 milja. Prvi put je istražen u 19. stoljeću, ali su se tek šezdesetih godina prošlog stoljeća uspjeli kamerama spustiti na samo dno. Brazda je jedno od najmisterioznijih mjesta na svijetu, a vjeruje se da ondje postoje bizarna stvorenja koja ne želimo vidjeti.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju