Najprometniji pješački prijelaz na svijetu nalazi se u tokijskoj četvrti Shibuya, u kojoj se nalaze mnoge znamenitosti, ali i nezaobilazna mjesta moderne i pop kulture, stoga je ona prepoznata i kao mjesto uzbudljivog noćnog života, mjesto na koje se dolazite pokazati i vidjeti "koga ima".

Ali za veliku frekventnost samog prijelaza zaslužna je jedna od najprometnijih željezničkih postaja na svijetu iz koje se praktički izlazi na ovo raskrižje. To je stanica Shibuya, mjesto na kojemu je i planetarno popularna akita Hachikō još deset godina nakon njegove smrti baš svaki dan čekala svoga vlasnika da izađe iz vlaka.

Na zelenom svjetlu prijeđe 2500 ljudi

Pješačkim prijelazom u četvrti Shibuya u jednom "zelenom" intervalu prođe i više od dvije i pol tisuće ljudi, a taj broj u jednome danu naraste na čitav milijun ili još i više. Sam pješački prijelaz presijeca deset prometnih traka, pet golemih zebri povezuje najprometnija mjesta ove užurbane i moderne četvrti, a pješacima put pokazuju i ogromni ekrani koji su sinkronizirani sa svakim prijelazom i dodatno upozoravaju pješake na crveno ili zeleno svjetlo na semaforu, a na njima se ispisuju i druge informacije i obavijesti poput vremenske prognoze.

Iako nosi nadimak "strka" ili "gužva", gotovo je nevjerojatno da na ovom raskrižju promet teče bez ikakvih zastoja i problema. Organizirani kaos najprometnijega pješačkog prijelaza na svijetu, prava je slika ludila i užurbanosti šarenog Tokija pa i nije neobično što često inspirira i umjetnike i amatere. Iako možda nikada niste bili u Japanu, ovaj pješački prijelaz sigurno ste sreli – u svojoj ruci, listajući neki od feedova.

Inspiracija za mnoge

Možda ste ga uočili i u trećem nastavku Brzih i žestokih u kojemu se "drifta" kroz Tokio ili ga se sjećate iz filma Izgubljeni u prijevodu sa Scarlett Johansson, a poznavatelji azijskog filma sigurno ga se sjećaju iz Kraljevske bitke, kultnog japanskog SF klasika iz 2000. godine.

Naravno, najbolji pogled na raskrižje pruža se iz ptičje perspektive, pa okolni neboderi nerijetko imaju platforme za fotografiranje prijelaza (koje se ponegdje i naplaćuje). Najboljim pogledom na ovaj prijelaz s ceste smatra se onaj iz Starbucksa na sjevernoj strani križanja u kojem je čudo uloviti prazno mjesto i koji posluje s najvećom dobiti od svih lokala te franšize na svijetu.

Četiri metra ispod površine mora: Cesta koja nestaje... dvaput na dan Passage du Gois - 1 Passage du Gois - 2 Passage du Gois - 3 +1 Passage du Gois - 5

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju