Lijepo li je biti bogat i ne razmišljati puno koliko novaca odlazi na namirnice, koliko na gorivo, koliko na putovanja... Ok, razmišljaju o tome i bogati, ali ih sigurno manje opterećuje nego obične smrtnike. I tako, živite u jednoj od najbogatijih država i još vam vlasti najave kako se u cijeloj zemlji uvodi besplatni javni prijevoz – tramvajima, autobusima i vlakovima, i možete samo pomisliti, „ah, kako je život lijep“...

Vlasti male, ali bogate europske države Luksemburg, odlučile su kako će od 1.3.2020. godine sav javni prijevoz za stanovnike postati u potpunosti besplatan. Cilj je smanjenje zagađenja, jer prema podacima Eurostata, Luksemburg ima najveći broj automobila po glavi stanovnika u EU, te vlasti žele potaknuti građane da što više koriste javni prijevoz.

Luksemburg, jedan od osnivača EU, na ovaj način postaje prva zemlja koja implementira besplatni javni prijevoz. Do sad su se na to odlučili samo neki gradovi, poput glavnog grada Estonije Tallinna ili Dunkirka u Francuskoj.

Iako već mnoge društvene grupe u ovoj zemlji koja broji nešto više od 600 tisuća stanovnika putuju besplatno, poput studenata ili ljudi mlađih od 20, od ovog projekta benefite će imati mnogi, a trebao bi se modernizirati i javni prijevoz. Naime, neki tramvaji i autobusi prilično su stari, pa će se ovom prilikom, uložiti i u njih.

U svakom slučaju, stanovnicima Luksemburga uopće nije loše. Uz dobar život koji većina živi, uskoro ih očekuje i potpuno besplatni prijevoz.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju