Smješten na križanju putova koji od davnina povezuju more i unutrašnjost, Knin sa svojom tvrđavom, koja ga je u prošlosti učinila najmoćnijim utvrđenim gradom u Dalmaciji, od davnina čuva kraj u kojem se susreću Lika, Bosna i Dalmacija. Kraljevski grad Knin zato se često nazivao ključem Hrvatske i vratima Dalmacije, a njegova impresivna tvrđava i danas se iz daljine vidi poput svjetionika čitave Zagore.

Sedam kninskih rijeka

Knin dramatično okružuje devet planina - Orlovica, Ilica, Plješevica, Bukovac, Badnja, Dinara, Kozjak, Svilaja i Promina, a njegova sjajna tvrđava vidi se, kao u bajci - s čak sedam rijeka. Sedam kninskih rijeka sedam je krških ljepotica koje su odredile život u tome kraju, a njegovu prirodu obogatile čitavim galerijama raskošnih oblika. I dok ostalih šest rijeka teče u sjeni najveće, raskošne i razigrane Krke, i one svojom ljepotom zaslužuju jednaku pozornost... ili posjet.

Jadranska Copacabana: Pješčana plaža duga 13 kilometara na koju može stati čak 150 tisuća kupača Ulcinj - 3 Ulcinj - 2 Ulcinj - 1 +0 Ulcinj - 4

Sedam kninskih rijeka su Krka, Butižnica, Orašnica, Kosovčica, Krčić, Radljevac i Marčinkovac.

Marčinkovac i Orašnica duge su oko pet kilometara, Krčić 10 i pol, Kosovčica 15, Radljevac 20, Butižnica 39 i Krka 72,5 kilometra. Knin svoje vodeno bogatstvo duguje Dinari, a bistra voda i krš u dodiru tvore fenomene od kojih će vam zastati dah. Bukovi, slapovi i mostovi na kninskim rijekama nadahnuli su mnoge legende, u njihovim su mrzlim vodama živote gubile i kršćanske djeve i turski vojnici, svoju ćudljivost pokazivale su upornim poplavljivanjem grada, a primirje nude do danas napajajući Knin i čitavu okolicu pitkom vodom.

Bukovi, kukovi, slapovi i uzdasi

Ako tražite mjesto za odmor, izlet ili avanturu u prirodi, bacite oko na neku od rijeka koje Knin čine jedinstvenim mjestom u Hrvatskoj. Rijeka Krčić izvire zapadno od Kijeva, točno ispod najvišeg planinskog vrha u Hrvatskoj, i u dinarsku divljinu usijeca jedan od najljepših kanjona i nas. Krčić svoj tok završava još spektakularnije, obrušavanjem 22-metarskim slapom, koji se zove Topoljski buk (slap Krčić), u sam izvor rijeke Krke. Onaj najveći, ali doći ćemo do toga čim spomenemo da uz čitav tok Krčića prolazi cesta Knin - Vrlika, poznata kao Napoleonova cesta.

Slap Krčića iz zraka Slap Krčića iz zraka (Foto: Shutterstock)

Rijeka Krka uz taj poznati, najveći izvor ima još dva puno manja, koji joj se priključuju 50 odnosno 150 metara od glavnog. Krka ima 2 sutoka, 5 pritoka, 7 slapova, 11 jezera i 8 otoka. Ljepote te rijeke nadaleko su poznate, ali možda niste znali da je na Krki postojalo i Bobodolsko jezero (namjerno razliveno zbog čestih poplava u Kninu) na po mnogima nekoć najljepšem dijelu toka rijeke, gdje se ona iz širokog Kninskog polja pretakala u uski kanjon.

Butižnica izvire u selu Kaldrma na tromeđi Like, Bosne i Dalmacije i teče 39 kilometara do Knina. U samom Kninu ulijeva se u Krku, a njihovo se ušće naziva Sastavci. Prije se ono nalazilo uzvodno, ali je zbog poplava pomaknuto.

U Butižnicu se pak u Kninu ulijeva Radljevac. Izvire u Plavnu i danas ljeti presuši, pa je zanimljivo da je njezin tok nekada bio načičkan mlinovima, a sustavom kanala vodom iz Radljevca nekada su se natapala suha polja. U Krku se u samom centru Knina ulijeva i Orašnica. Ona izvire južno od Vrpolja, najjači joj je izvor Crno vrelo kod Jelića i nikada ne presušuje. Njezin donji tok u cijelosti je reguliran kako ne bi plavila.


Rijeka Kosovčica jedina je južna pritoka Krke. Izvire u Riđanima kod Borića, a ljeti je slaba, ali zato ujesen i u proljeće buja i luduje prije utoka u Krku. Ta razlivena voda Kosovčice hrani čarobna Šarena jezera i Burumsko jezero, koja možete vidjeti i s ceste prema Kijevu i Splitu.

Marčinkovac izvire na Šimića vrelu, za koje se vežu mnoge narodne predaje i strašne priče. Ispod vrela nalazi se veliko podzemno jezero, a Kninjani dobro znaju kakva je okusa njegova voda – jer im teče iz slavina. Malo dalje od izvora nalazi se uzbudljiv ulaz u podzemno jezero (koji je sada zazidan kako bi se izbjeglo onečišćenje vode), skriven između tri desetmetarska kuka, od kojih je srednji, nazvan Uzdah-kamen, mjesto radnje brojnih legendi.
 

Hrvatsko Mrtvo more: Jedinstvena plaža kraj koje se skriva predivno "modro oko" Arco naturale Lokrum - 4 Lokrum - 3 +1 Lokrum - 2

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju