Da, naslov je i nas ostavio bez teksta. Netko otkrije neku davno čuvanu tajnu, ali kako, kako je moguće otkriti ni manje ni više nego 7 tisuća novih otoka? Ovo je prilično bizarno...

U doba visoke tehnologije, umjetne inteligencije i satelita, često se čini da više nemamo što otkriti. Dani kada su mornari mogli ploviti preko mora i naletjeti na potpuno novi kontinent koji nikada prije nisu vidjeli možda su davno prošli, ali nedavno otkriće u Japanu pokazuje kako su nove spoznaje uvijek moguće.

Uprava za geoprostorne podatke Japana nedavno je otkrila ažuriranu kartu nacije koja pokazuje 7 tisuća novih otoka. To povećava broj otoka koje Japan ima sa 6852 na 14125!

No, pokušajmo odgovoriti na pitanje svih pitanja - kako točno ne primijetiti tisuće i tisuće otoka? Pa zapravo, lakše nego što mislite.

Posljednje mapiranje zemlje provela je Japanska obalna straža davne 1987. godine. Tada su odlučili izostaviti sve otoke koji nisu imali opseg veći od 100 metara. Osim toga, tehnologija koju su koristili nije bila dobra u razlikovanju skupina malih otoka od velikih samostalnih otoka, što je dovelo do toga da tisuće otoka nisu službeno evidentirani. Osim njih, mnogi su se otoci pojavili tijekom godina nakon vulkanske aktivnosti u regiji.

Revidirana karta koristi definiciju UN-ove konvencije o pravu mora o tome što se smatra otokom. Konvencija naglašava kako je otok "prirodno oblikovano područje kopna, okruženo vodom, koje je iznad vode za vrijeme plime". To znači da se prethodno odbačeni veliki pješčani sprudovi sada također smatraju otocima.

Hoćete li uistinu moći posjetiti nedavno otkrivene otoke, ostaje vidjeti.

6 stvari koje vjerojatno niste znali o najvećem svjetskom kontinentu Azija - 1 Azija - 2 Azija - 3 +2 Azija - 4
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju