Prvi Europljanin koji je stupio na tlo Novog Zelanda bio je Nizozemac Albert Tasman kojeg su poslali na istraživački put kako bi otkrio nepoznato kopno o kojem se u to vrijeme samo nagađalo da postoji.

Europljani su, naime, smatrali kako postoji velik, neotkriven kontinent negdje na Zemljinoj južnoj polutki. Tasman je tada radio za moćnu Istočnoindijsku kompaniju koja je između ostalog htjela naći nove partnere s kojima bi mogli trgovati tkaninom i željezom.

Daleki Novi Zeland bio je nepoznat ostatku svijeta sve do 13. prosinca 1642., kada je Tasman pristao na nepoznato pacifičko kopno. Prema jednoj od priča,Tasman nije poslan na putovanje kako bi ga se nagradilo, nego kaznilo i odvojilo od kćeri guvernera koji ga je poslao na dalek put jer trgovac nije bio dovoljno dobar za nju.

Prije nego što je pristao na Novi Zeland, Nizozemac je stigao na nepoznati otok po kojem je tek kasnije dobio ime. Otok je najprije bio poznat kao Van Diemenova zemlja, prema guverneru Antoniu van Diemenu - koji je poslao Abela Tasmana na istraživačko putovanje. Ime otoka je promjienjeno tek 1856. u čast samog Tasmana, prvog Europljanina koji ga je otkrio.

Ploveći istočno od Van Diemenove zemlje, Tasman je naišao na golemo kopno na kojem su živjeli neprijateljski nastrojena maorska plemena. Kada je ugledalo došljake, pleme je uskočilo u svoje kanue i zapuhalo u ratničke instrumente.

Nizozemci su pomislili kako im na taj način žele dobrodošlicu pa su im odgovorili puhanjem u trube. Kada su Maori ubili nekoliko članova posade, Nizozemci su shvatili da od mirnog pristajanja na obalu neće biti ništa.

Tasman je u svojem dnevniku zabilježio kako je novootkriveno kopno manji dio velikog kontinenta koji seže sve do najjužnijih dijelova Južne Amerike i taj je dio nazvao prema Statenu, kopnu u blizini južne obale Argentine. Zaljev u kojem su ih dočekali neprijatelji, Tasman je nazvao ''Zaljev ubojica''.

Već je iduće godine drugi Nizozemac otkrio da je Staten otok, a ne dio Južne Amerike pa Staten Landt više nije bilo prikladan naziv. Tasman je zato otok preimenovao u Zeeland (kopno u moru) prema istoimenoj pokrajini u domovini.

Nizozemski trgovci Tasmanovo su putovanje smatrali uzaludnim, ali on je ipak bio zaslužan za izradu novih pomorskih i zemljopisnih karata. Trebalo je proći 130 godina da Australiju otkrije Englez James Cook jer iako ju je oplovio, Tasman nije shvatio da se radi o novom kontinentu.

Kako izgleda život u najhladnijem naseljenom mjestu na svijetu? Ojmjakon - 7 Ojmjakon - 2 Ojmjakon - 1 +5 Ojmjakon - 8

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju