Finska utvrda Olavinlinna, poznata i kao dvorac sv. Olafa, najsjevernija je srednjovjekovna utvrda koja još uvijek postoji. Pozornost plijeni još od 15. stoljeća, kada je izgrađena u gradu Savonlinni na jugoistoku zemlje. Utvrda je podignuta na otoku, u tjesnacu Kyrönsalmi, koji povezuje jezera Haukivesi i Pihlajavesi.

Njezin položaj nije slučajan - u prošlosti je imala velik vojni i zemljopisni značaj, a nastala je kao potreba za obranom švedske granice na istoku. Strmi, stjenoviti otočić koji izranja na mjestu susreta dvaju vodenih tokova pokazao se kao idealna lokacija. Neprijatelju je bilo teško prići utvrdi, a vodeni putovi mogli su se koristiti za transport građevinskog materijala na otočić.

Prije nego što je izgradnja započela, trebalo je dići drvenu utvrdu koja će zaštititi radnike od napada Rusa. U vrijeme kada je konačno izgrađena, utvrda s pet kula i visokim zidinama koje se uzdižu na otočiću predstavljala je najmoderniju obrambenu arhitekturu. Utvrda je bila na kušnji puno puta tijekom stoljeća, a 1714. naposljetku je pripala Rusima.

Svoju funkciju utvrda je izgubila u Finskom ratu, a kada su vojne aktivnosti završile, kratko je služila kao istražni zatvor. Nakon toga je napuštena te je postupno počela dobivati reputaciju turističke atrakcije.

Olavinlinna je ubrzo postala popularno mjesto za svečanosti. U ljeto 1912. operna pjevačica Aino Ackté organizirala je prvi od pet opernih festivala, a 1967. godine počeo se održavati i Operni festivala Savonlinna. I danas je Olavinlinna jedna od najpoznatijih finskih znamenitosti u kojoj se održavaju brojna događanja.

Slike s razglednica: Vodimo vas u šetnju najpoznatijim ulicama u Europi Najpoznatije ulice u Europi - 7 Najpoznatije ulice u Europi - 6 Najpoznatije ulice u Europi - 5 +3 Najpoznatije ulice u Europi - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju