Dar al-Hajar ili Kamena palača neobična je građevina izgrađena na vrhu stijene koja nije šira od temelja same palače. Nalazi se u dolini Wadi Dhar, 15-ak kilometara od Sane, glavnog grada Jemenske Republike. Služila je kao ljetna rezidencija islamskog duhovnog vođe i jemenskog monarha, imama Jahje Muhammada Hamiddina. Nakon što je imam ubijen, palača je otvorena za javnost kao muzej.

Pretpostavlja se da je na ovom osamljenom mjestu krajem 18. stoljeća imam Mansour Ali Bin Mehdi Abbas sagradio kuću, a palača je zapravo njezina nadogradnja. Naime, iako izgleda starije, palača je sagrađena tek 1920-ih godina. Nakon što je imam Jahja Muhammad Hamiddin ubijen 1948., palača je ostala u vlasništvu jemenske kraljevske obitelji do 1962. godine. Danas je u vlasništvu jemenske vlade, a ako ste putovali Jemenom, vjerojatno ćete je se sjetiti i s novčanice od 500 rijala.

Vrtovi i kupke navrh stijene

Palača peterokatnica imala je sve za potrebno za udoban privatni život i neometane poslovne susrete: spavaonice i privatne prostorije, sobe za sastanke i turske kupelji za visoke dužnosnike i goste. Imala je i tradicionalni sustav za hlađenje vode u zemljanim posudama te brojne fontane, a u rezidenciju se ulazi kroz veliki vrt u kojem pažnju privlači stablo staro sedam stoljeća.

Dar al-Hajar prije svega je zanimljivo mjesto na kojemu se može naučiti mnogo o tradicionalnoj jemenskoj arhitekturi i novijoj povijesti Jemena, ali koliko god bila impresivna unutrašnjost palače koja je, bez sumnje, jedan od najpopularnijih primjera jemenske tradicionalne arhitekture, mnogo je impresivnije to kako ona izgleda izvana.

Široka točno koliko i stijena na kojoj se nalazi, monumentalno na nju nasađena, izgleda kao onaj čardak – ni na nebu ni na zemlji.

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju