Cenote Dos pisos, ili u prijevodu vrtača "dva kata" jedno je od čuda prirode koje možete vidjeti u Meksiku između Meksičkoga zaljeva i Karipskoga mora, preciznije desetak minuta od grada Tuluma, gdje se nalazi predivan kraj pod vodom na dvije razine prepun stalaktita.

Američki ronioci koji su se spustili osam metara ispod površine izronili su s nevjerojatnim fotografijama koje možete razgledati u našoj galeriji. Vrtača Dos pisos smjestila se usred džungle, pokraj rijeke Angelite, koja vijuga podzemljem Yucatána.

Taj meksički poluotok raj je za ronioce koji uživaju u istraživanju slatkovodnog podzemlja jer čudesa za pamćenje ondje ima na tisuće. Sićušne ili goleme, skrivene u džungli ili nadohvat ruke, rupe u zemlji pune vode Majama su predstavljale svete bunare s pitkom vodom. Smatrale su da ondje živi bog kiše Caac ili Chaak, kojem su žrtvovale ljude i vrijedne predmete te zlato i žad.

Majanski bog kiše bio je itekako značajan jer se smatralo da o njemu ovisi rezultat žetve, a drevni narodi smatrali su da su upravo vrtače put u podzemni svijet bogova. Poluotok Yucatán ima golemu mrežu vrtača i podzemnih špilja povezanih podzemnim potocima i rijekama. Kako se pretežito sastoji od vapnenca, tlo s vremenom propada u pećinu ispunjenu vodom, bez koje ne bi bilo niti velike civilizacije Maja.

Samojedi sa sjevera Europe: Čudesno pleme koje živi na minus 50 i godišnje prelazi na tisuće kilometara Neneci - 3 Neneci - 2 Neneci - 1 +1 Neneci - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju