Mnogi planinari koji su kretali na Brocken, u njemačkom gorju Harz prestrašili su se neobičnih, svjetlucavih prikaza koje su im izgledale poput duhova obavijenih aurama.Ti su likovi uskoro postali poznati kao duhovi Brockena, a znanstvenici su objasnili kako se ne radi ni o kakvoj paranormalnoj pojavi, nego tek igri svjetla i oblaka koja poput neobičnog zrcala odražava sliku planinara.

Ta se pojava najčešće zbiva u blizini vrha, u ranoj jutarnjoj maglici ili netom prije nego što će sunce zaći. Brockenov fenomen nastaje kada se sjene alpinista projiciraju na niske oblake i zatim odbijaju od vodenih kapljica iz maglice, pri čemu svaka od njih djeluje poput malog, iskrvljenog zrcala, a zbog perspektive sjene djeluju golemo. Osim samog lika, kapljice stvaraju sjajne prstenove ili krugove u boji oko same sjene.

Optička iluzija, poznata i kao Brockenov spektar ime duguje mjestu na kojem je prvi put zabilježena, ali takvi se prizori mogu vidjeti svugdje na svijetu. Najčešći su na maglovitim vrhuncima, ali mogu se primijetiti i tijekom leta zrakoplovom, kada se avion preslikava na oblake u blizini.

Lovci na čudnovati fenomen traže maglovita mjesta, hodajući između maglice i sunca. Ako ste u društvu, nećete moći vidjeti drugog "duha", osim ako se ne približite jedno drugome kako biste oboje stali u Brockenov spektar.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju