Najviši kameni toranj na svijetu izgleda poput kakve točkice u Tasmanovu moru, rubnom moru Tihog oceana između istočne obale Australije i otoka Tasmanije na zapadu, Novoga Zelanda, Norfolka i Nove Kaledonije na istoku.

Oni koji su se s njime susreli gotovo da nisu mogli povjerovati koliko je ogroman. Sa svoja 562 metra koja izviru iz velikog plavetnila, Ballova piramida čini se kao da dodiruje oblake.

Gotovo dvostruko veći od Eiffelova tornja, taj se kameni starac nalazi oko 700 kilometara sjeveroistočno od Sydneyja. Piramida je zapravo ugasli vulkan kojem je samo vrh ostao iznad mora, a posljednji je put bio aktivan prije sedam milijuna godina.

Otad se oko njega igraju ptice, ribe, kao i druga morska bića, a plijeni i pozornost moreplovaca, pilota, kao i penjača koji sanjaju o tome da se popnu do vrha. Prvi čovjek za kojeg se zna da je ugledao taj golemi toranj bio je Henry Ball, koji ga je, jasno, nazvao po sebi. Henry je 1788. prolazio s brodom Supply, prevozeći doseljenike na Norfolk.

Oko 20 kilometara od piramide nalazi se otok Lord Howe, s kojeg čamci nerijetko kreću prema Ballovoj piramidi kako bi se divili nestvarnoj veličini tog australskog Everesta.

Tek su se rijetki penjači uspjeli izboriti s jakim valovima kako bi se popeli na vrh piramide. No to je tek početak muke. Razlog tome su krhke stijene koje se ruše u more i predstavljaju veliku opasnost za penjače, a zbog toga je i penjanje na piramidu zabranjeno. Kazna za neposlušne penjače iznosi 5000 dolara, odnosno oko 3000 eura.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju