Dolina Upper Derwent u središnjoj Engleskoj, na granici Derbyshirea i Yorkshirea, popularno je odredište ljubitelja prirode i rekreativaca koji slobodno vrijeme provode na njezina tri akumulacijska jezera po kojima je poznata. Sve tri akumulacije, Derwent Reservoir, Howden Reservoir i Ladybower Reservoir, zajedno pokrivaju gotovo 200 četvornih kilometara i tvore oblik slova "Y", a Ladybower, najveća i najnovija, vjerojatno je i najposjećenija.

Odvod kao senzacija

Jezero Ladybower ima čak dva odvoda u obliku lijevka, koji stvaraju vrlo impresivan prizor na površini, zbog kojega turisti i hrle na njegove obale. Svaki od odvoda ima promjer od gotovo 25 metara, a osim što se u njima stvara vizualno atraktivan vodeni vir, njihova je uloga, naravno, od presudne važnosti za funkcioniranje akumulacije. Svaki od odvoda višak vode ispušta u vlastiti ispust, a voda na putu do njega prolazi kroz dvije hidroturbine koje proizvode električnu energiju.

Sva tri akumulacijska jezera doista su impresivna inženjerska dostignuća. Howden i Derwent nastali su kada su preko rijeke Derwent izgrađene ogromne brane koje su se gradile čak 14 godina, između 1902. i 1916., a za više od 1000 radnika koji su na njima radili, i njihove obitelji, sagrađen je i čitav grad koji su nazivali Birchinlee ili 'Tin Town'. Imao je školu, bolnicu, trgovine, pub i policijsku postaju, a izgrađena je i željeznička pruga koja je u gradić dovozila materijal za gradnju brana.

Neprežaljena sela i - gostionica

Akumulacija Ladybower građena je između 1935. i 1943. godine, a još je pune dvije godine trebalo da se napuni vodom. U tu su svrhu potopljena dva sela – Derwent i Ashopton. Dervent je bio maleno selo s nekoliko kuća i župnom crkvom koja je okupljala oko 140 mještana, a Ashopton je bio veći i prometniji jer se nalazio na glavnoj cesti, a gostionice The Ashopton Inn i danas se putnici prisjećaju sa sjetom.

Prije početka gradnje akumulacije, sve su kuće u selima otkupljene, a stanovnici su usprkos velikom protivljenju, preseljeni. I živi i mrtvi. Oba sela nestala su pod vodom Ladybowera 1945. godine. Zvonik crkve sv. Ivana i Jakova u Derwentu, još je neko vrijeme virio iz mirne jezerske vode, dok i on nije srušen 1947. godine.

Stari kameni most za konjske zapreke koji je povezivao obale rijeke Derwent premješten je kamen po kamen na akumulacijsko jezero Howden i ima status zaštićenog spomenika. Između jezera Ladybower i Derwent danas se nalazi Informacijski centar za posjetitelje sa suvenirnicom i restoranima, oko jezera su uređene pješačke i biciklističke staze, a čitavim područjem upravlja Nacionalni parka Peak District.

Plavo oko: Pogledajte kako izgleda predivno, ali nimalo bezazleno jezero u susjedstvu Blidinje u ledu - 8 Blidinje u ledu - 7 Blidinje u ledu - 6 +6 Blidinje u ledu - 5

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju