Jedan ste od 'kavomanijaka', ali bi konačno crni napitak zamijenili nečim drugim? U tom slučaju, preporučamo da kavu zamijenite nekom od sljedećih namirnica, koje će vam također donijeti potrebnu dozu energije!

Tamna čokolada

Ova vrsta čokolade zahvaljujući svojim sastojcima ima pozitivan utjecaj na protok krvi i smanjenje upalnih procesa. Također, u jednom istraživanju grupa odraslih osoba sa sindromom kroničnog umora dobila je čokolade s 85% kakaa za osam tjedana, a na kraju testiranja kod svih je bilo primijećeno manje umora. Ako želite zdravu čokoladu, nastojite kupovati onu koja sadrži bar 72% kakaa.

Sok od cikle

Ako želite povećati izdržljivost, nema bolje stvari od soka od cikle. Od svog voća i povrća, cikla sadrži najveću koncentraciju dušikova oksida. Poboljšava povećanje učinkovitosti i smanjuje umor, a potreba za potrošnjom kisika je manja.



Hrana bogata željezom


Jedna od najvažnijih funkcija željeza je donošenje kisika do vaših stanica, tako da, ako ga ne dobivate dovoljno, može doći do snižavanja razine energije, a moguće i do anemije. Željezo se nalazi u mesu, ribi, peradi, ali se može naći i u biljkama. Imajte na umu da konzumiranje kave ili čaja može smanjiti apsorpciju željeza, pa bi bilo dobro željezom bogat obrok konzumirati nekoliko sati nakon gore spomenutih napitaka.

Hladna čaša vode

Simptomi dehidracije su najčešće tromost i umor, ali i glavobolja i mogu se javiti nakon konzumacije alkohola. Zaboravite kavu i započnite dan s hladnom čašom vode (0,5 l) kako bi poboljšali rad metabolizma. Popijte još koju čašu kroz dan i tijelo će vam biti zahvalno.


Zdravi obroci


Jasno, za početak zaboravite čips i druge slične nezdrave stvari. Kad ne znate što bi grickali navečer uz utakmicu, napravite komadiće zdrave hrane. Na ovaj način ćete zadržati odgovarajuću razinu energije, ali i raspoloženja. Također, ne preskačite obroke jer to za tijelo nije dobro. Jednostavno, hranite se zdravije.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju