Planovi za izgradnju najviše bungee platforme na svijetu mogli bi pasti u vodu zbog pritiska lokalnog stanovništva koje se boji da bi dotična platforma mogla navesti turiste da njihov kraj nazovu „dolinom smrti“.

Tvrtka koja se bavi organiziranjem aktivnog odmora predložila je lokalnim vlastima izgradnju platforme koja bi mogla pretvoriti ovo područje u meku za ljude željne avanture i adrenalina, pružajući im pad s 250 metara visoke Isefluh litice u Lauterbrunnen dolini u južnoj Švicarskoj.

Ako bi plan uspio, skok s Isenfluh litice bio bi skok sa veće visine nego što ju ima panoramska platforma na Londonskom Shardu.

Također bio bi to najviši skok poslije 321 metara visokog Royal Gorge mosta u Coloradu koji je zatvoren nakon požara koji su harali tim područjem.

Ali, lokalna vlast uložila je prigovor na plan strahujući da bi postavljanje te platforme moglo dovesti do mnogih nezgoda i smrti. Uz objašnjenje da se već sad bore s jako puno smrtnih slučajeva prilikom slobodnog penjanja po stijenama. Problem je dodatno pojačan time što bi platforma bila vidljiva iz svakog dijela doline, te bi to moglo dovesti do toga da djeca budu traumatizirana ako dođe do kakve nesreće, a oni budu sve to gledali iz svojih dvorišta.

Kampanji skupljanja potpisa protiv platforme pridružila se i švicarska grupa Pro Natura koja tvrdi da se platforma uopće ne uklapa u viziju razvoja turizma regije, te da dolina već ionako pati zbog visoke razine aktivnosti na otvorenom.

Dolina je pod strogom zaštitom Švicarske države zbog ljepote slapova, špilja i alpskih pašnjaka, a na lokalnom stanovništvu je sad da se sastanu s predstavnicima tvrtke i vide u kojem smjeru će se situacija dalje razvijati.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju