I dok se još prije par godina činilo kako živi u 17. stoljeću, glavni grad Malte u zadnje vrijeme je počeo dobivati brojne restorane, hotele i atraktivna arhitektonska rješenja.

Predivni malteški glavni grad u zadnje vrijeme doživljava pravi pravcati procvat. Naime, nakon mnogih prigovora kako je grad zapeo u vremenu, malteške vlasti odlučile su u grad uložiti te ga osuvremeniti. Za potrebe modernizacije angažiran je glasoviti arhitekt Renzo Piano koji je vrlo brzo krenuo s osuvremenjivanjem grada, napravivši zlatna gradska vrata i zgradu parlamenta. 

Prekrasne zgrade i kuće u središtu grada vremenom su pretvorene u hotele i restorane kojih se ne bi posramili ni europski velegradovi. Ulica Strait je nekad bila poznata kao okupljalište dama noći, a danas se u njoj održavaju brojne izložbe i koncerti.



Šetnja glavnim gradom


Valletta ima uređen sustav ulica, tako da se u njima jako lako snaći. Grad je zapravo jedna velika pješačka zona, ali je ujedno i brežuljkast, napravljen na poluotoku kako bi se lakše obranio od opasnosti s mora kojih je u prošlim vremenima bilo pregršt.

Znamenitosti koje turisti najčešće ovdje posjećuju su konkatedrala Sv. Ivana u kojoj se čuvaju i Caravaggiova djela te palača Auberge de Castille et Leon, koja je bila sjedište malteških vitezova. Naravno, ovdje je još nekoliko poznatih građevina kao što su kazalište Manoel i Palača Velikog majstora.

Dan prvi

Šetnju započnite od nevjerojatnih Pianovih, već spomenutih zlatnih gradskih vrata. U blizini također se nalazi i novoizgrađena zgrada parlamenta koju potpisuje isti arhitekt, pa bacite oko i na nju.

Šećući dalje, naići ćete na ostatke operne kuće, koja je teška razaranja pretrpjela 1942., ali je dio ostao sačuvan pa je stoga ostao kao podsjetnik ratnih vremena. Iduće što trebate napraviti jest platiti 10 eura i razgledati Palaču Velikog majstora. Brojne freske i oružje svidjeti će se ljubiteljima povijesti. Poslije palače zaputite se do teatra Manoel, na brzinu ga razgledajte i odite ručati u sjajni talijanski restoran Da Pippo, gdje ručku nisu mogli odoljeti ni Angelina Jolie i Brad Pitt.



U blizini restorana preporučamo odlazak u šoping u Blush & Panic, nakon čega sjedite na kavu u jedan od mnogobrojnih kafića. Kad dođe vrijeme večere, posjetite Guze ili Black Pig i uživajte u vrhunski pripremljenoj hrani.


Dan drugi

Posjetite katedralu Sv. Ivana, a ako je slučajno nedjelja, ostanite i na misi. Ovdje je dvije slike naslikao i veliki Caravaggio, koji je na Maltu došao u egzil s obzirom da je u Rimu ubio jednog mladića.

Nakon katedrale, zaputite se nešto pojesti u Malta's Harbour Club, restoran i kafić napravljen od niza brodova-kuća koje nude čudesan pogled na more. Možete sjesti ili unutra ili van, kako vam je god draže.

Popodne još malo uživajte u lutanju gradom i spremite se za odlazak. Valletta ipak nije toliko velika, tako da je kratki bijeg ovdje, definitivno dobar izbor.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju