Na našim područjima ustaljeno je da se Uskrs slavi u krugu obitelji, za zajedničkim stolom i u uživanju u raznoraznim jelima i delikatesama. Tih dana nema te osobe u Hrvatskoj koja neće barem jednom izjaviti da se prenajela. A isto tako neće biti te osobe koja neće proklinjati utorak nakon Uskrsa, kad se bude trebalo vratiti na posao.
Šunkica, jaja i hren za doručak te purica, patkica ili svinjica za ručak. Pa tko bi mogao odoljeti tim delicijama? Ali, što ako ste za Uskrs odlučiti otići na kratko putovanje? Bojite se da ćete ostati bez šunkice i jaja? Ne morate, svi hoteli prihvatili su ovaj običaj te svojim gostima, za vrijeme uskršnjih blagdana, nude bogat doručak praćen tradicionalnim jelima i specijalitetima.
Prognostičari su najavili da bi Uskrs mogao proteći u iznadprosječnim temperaturama. Stoga ne bi bilo na odmet kad bi sa svojom obitelji proveli tih nekoliko dana u nekom od prelijepih obalnih mjesta.
Vodice, Split, Rovinj, Opatija, Supetar ili Trogir. Ma u koji god grad "sletili", bitno da ćete biti sa svojom obitelji te provesti nekoliko iznimno kvalitetnih dana u uživanju u svježem morskom zraku i dalmatinskim specijalitetima.
A upravo su Dalmatinci poznati po tome da za Uskrs vade najbolje pršute, spremaju najbolju ribu i prave najbolje kolače. Mnoga od jadranskih mjesta i ove će godine organizirati druženja na rivi i gradskim trgovima uz tradicionalna uskršnja jela, a upravo su ta druženja savršena događanja na kojima možete upoznati nove ljude, nove prijatelje ili se jednostavno podružiti s obitelji učeći o nekim starim tradicijama.
U istraživanju uskršnjih običaja te uživanju s obitelji u prekrasnoj prirodi i svježem zraku možete i diljem kontinentalne Hrvatske. Od mjesta do mjesta naići ćete na drugačije običaje i načine na koje ljudi slave Uskrs. Od toga kako se boje jaja u Zagorju, do paljenja Vuzmenke u Međimurju. Običaji kontinentalne Hrvatske toliko su jedinstveni da ih jednostavno treba doživjeti.
Gastronomska ponuda u vrijeme Uskrsa nešto je što kontinentalni dio Hrvatske izdvaja ne samo u ovom dijelu, nego u cijeloj Europi. Zagorci, Slavonci, Podravci i Međimurci. Sve redom vrijedni ljudi koji u vrijeme Uskrsa na stol stavljaju najbolje što imaju. I dok je u Zagorju purica s mlincima neizostavni dio uskršnjeg ručka, Slavonci će vas iznenaditi janjcem, a Međimurci odojkom ili patkom.
Naravno, svoj dan započet ćete obilnim doručkom čije su glavne zvijezde šunka i jaja. Bit će tu još svega, a posebno štrukli, makovnjača i orehnjača. Doživljaj za prste polizati.
Koji god dio Hrvatske odabrali ili se možda odlučite istraživati običaje van granice, budite sigurni da će vas svugdje dobro primiti i za vas se propisno pobrinuti. Stoga, ako još uvijek niste, možda vam ove ponude pomognu u odabiru vaše idealne destinacije za ovogodišnje uskršnje blagdane.