Ulica Lombard najzavojitija je ulica u San Franciscu, a neki tvrde i u cijelom svijetu. Nalazi se u bogatoj četvrti Russion Hill u tom kalifornijskom gradu, a na potezu od 180 metara ima čak osam oštrih zavoja.

I tako je napravljena s razlogom još 1922. godine na prijedlog vlasnika Carla Henryja. Zavoji su trebali smanjiti prirodni nagib ulice od 27 posto, odnosno omogućiti vozilima da se po njoj spuste. Uz to zavoji su napravljeni i kako bi zaštitili slučajne prolaznike.

Riječ je o jednosmjernoj ulici po kojoj svakoga sata prijeđe 250 vozila, a svim se vozačima preporučuje kretanje automobilom s 8 kilometara na sat. Tijekom prometnih gužvi potrebno je pak i dvadeset minuta da bi se po njoj spustilo limenim ljubimcem.

Možete li zamisliti kako je tek voziti po njoj kad padne kiša?

Slika nije dostupna Zanimljivosti Kvartovski späti: Neobični dućani u kojima se Nijemci do jutra druže uz pivo i elektroniku

Ulica Lombard ogromna je turistička atrakcija koju svake godine posjećuje oko 2 milijuna ljudi, a u ljetnim mjesecima te tijekom vikenda tu se dođe fotografirati i do 17.000 osoba. Ne treba ni spomenuti da se u njoj nalaze i neki od najskupljih stanova u San Franciscu.

Najstrmije u Europi: Ulice u kojima se stanari služe trikovima da im auti ne otkližu Najstrmija ulica u Europi Ulica Ffordd Pen Llech Ulica Baldwin u Dunedinu +0 Ulica Vale u Bristolu

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju