Putujete li brodom ili čamcem najbolje je smjestiti se u sredini jer je ta pozicija najstabilnija, u automobilu je najbolje biti vozač, a ako možete birati uvijek je bolje letjeti većim zrakoplovom nego „propelercem“ jer su manje turbulencije. Nažalost neke od takvih okidača bolesti kretanja ne možemo izbjeći, ali postoje trikovi koji pomažu.

Bolest kretanja najlakše je objasniti kao neusklađenost informacija o kretanju koje nam šalju oči i unutarnje uho, a dodatnom kaosu pridonosi promatranje u predmete oko nas – poput knjige, mobitela, pa čak i sugovornika. Ako je glava mirna manji je rizik od mučnine.

Prilikom razgovora često nesvjesno pomičemo glavu pa je zbog toga bolje slušati glazbu nego raspravljati. Studije pokazuju da glazba olakšava bolest kretanja, a kako ne biste pomicali glavu tražeći pravu melodiju dobro je pripremiti se unaprijed i staviti slušalice u uši.

Nikotin pogoršava stanje, baš kao i obilan obrok ili alkohol prije putovanja. Nekim ljudima pomaže đumbir, kao i pravilno disanje.

„Usredotočite li se na disanje smanjit ćete refleks povraćanja“ savjetuje britanski psiholog John Golding.

Uspravite se i dišite pravilno, mirno i staloženo, bez naprezanja – baš onako kako dišete kad ste najopušteniji.

Teniska loptica Putovanja Zašto biste se uvijek trebali ukrcati u avion s teniskom lopticom?

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju