Pucketanje šparoga, opojno maslinovo ulje i okusi terroira lokalnih vina čine Istru idealnom proljetnom destinacijom, a od 21. ožujka do 13. svibnja restorani i konobe bit će u znaku fritaja, juha, domaćih tjestenina i rižota, preko vještih kombinacija s mesom i ribom do slasnih deserta. Smjestiti se možete u jednoj od kamenih kućica idealnih za ljubitelje prirode i rustikalnog ugođaja.  

Dani istarskih šparoga idealna su prilika za šparogurmane da pohrle na kušanje, ali i organizirano branje te učenje o tradiciji koja se prenosi poput genetskog koda. Put od šparoge do fritaje je trnovit – zahtijeva uvježbanost, vještinu i spretnost, a onima koji su većinu godine okruženi asfaltom posebno je iskustvo traženja bodljikavih grmova šparožine i branje mladih izdanaka.

U potrazi za smećkastim i zelenkastim mladicama koje zaklanja dobro je poslušati savjete majstore lova na samonikle ljepotice. Njima je oko toliko izvježbano da ruka kao da sama hrli prema drvenastom dijelu stabljike bez obzira na pokušaje maskiranja. Prilikom branja obvezna su oprema drveni štapovi, koji pomažu u razmicanju grana i zavlačenju u negostoljubivu šparožinu, ali i tjeraju zmije. Odlučite li se na takvu avanturu, budite nježni prema prirodi koja nagrađuje pažnju slasnim plodovima.

> Čuvari tradicije: 5 istarskih konoba zbog kojih vrijedi skrenuti s ceste

Na internetskim stranicama možete proučiti popis restorana i konoba koje sudjeluju sa svojim specijalitetima. Za svaku su preporuku Buščina u Umagu, koja odnedavno nosi i preporuku Michelinova vodiča, rustikalni Stari podrum u Momjanu koji može ugodno iznenaditi, konoba Morgan iznad Brtonigle gdje se kuha kako su jele naše none te Nono u Petroviji pored Umaga.  

Odvažite li se krenuti u istarsku pustolovinu i iskusiti sve okuse proljeća, prije putovanja dobro je provjeriti ide li sve po planu, jer šparoge ove godine malo kasne, te rezervirati stol. Na putu kući možete zastati uz cestu i kupiti pokoji "buketić" za najdraže, a mnogima će se svidjeti više od magnetića za hladnjak.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju