Zoji La
je planinski prijevoj na Himalaji dug 9 kilometara, koji je sastavni dio indijske državne autoceste 1D. Na nekim dijelovima izdiže se na 3528 metara nadmorske visine, a smatra se spasonosnom poveznicom između regije Ladakh i doline Kašmir.

Istovremeno, riječ je o jednoj od najopasnijih cesta u svijetu, na kojoj se svake godine izgubi više desetaka života. Razlog za to skriva se u neravnom i nepristupačnom terenu na kojoj je izgrađena, ali i nemilosrdnim vremenskim uvjetima.

Zbog snijega, blata i leda u zimskim mjesecima nesreće su ovdje česta pojava, pa ju redovito zatvaraju. Štoviše, bila je zatvorena od 11. prosinca prošle godine, pa sve do 6. travnja 2018.
Lokalne vlasti naučile su svoju lekciju 2009. godine kada su zbog snijega poduzeli veliku akciju spašavanja kako bi izvukli 350 osoba zatočenih na raznim dijelovima ceste.

Povrh svega riječ je o cesti koja ima 60 klizišta, ali ne i zaštitnu ogradu. Vozače dekoncentriraju i stada domaćih životinja koja često zakrče put, ili zahrđali ostaci automobila i autobusa koji su ovdje dočekali svoj kobni kraj.

Kako izgledaju uvjeti na ovom cesti, pogledajte u našoj fotogaleriji.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju