Ukoliko uskoro planirate skoknuti do Italije i malo „lutati“ njenim bespućima, važno je obratiti pažnju i na to kakvo će biti vremenski uvjeti za vrijeme vašeg putovanja. Ako želite mnogo sunca i malo kiše, možda je najbolje da na popis dodate grad imena Imperia koji se smjestio u Liguriji, blizu granice s Francuskom.

Naime, Imperia je u nedavnom istraživanju proglašena talijanskim gradom s najboljim vremenskim uvjetima, a s obzirom da je studija obuhvatila 107 gradova, njeni rezultati nisu nebitni.

Jasno, Italiju se isplati obići tijekom cijele godine, mada su kasno proljeće ili rana jesen ipak najbolja doba za to. Razlog je i što gužve nisu takve kao ljeti, ali i što su vremenski uvjeti bolji. Upravo su se vremenom pozabavile i poslovne novine Il Sole 24 i pokušale rangirati vrijeme u 107 glavnih gradova talijanskih provincija.

Faktori koji su uzeti u obzir bili su količina godišnjih padalina, maglovitost, vlažnost, ekstremne vremenske situacije i slično...

Naravno, nije ništa čudno kako se prvih pet gradova u poretku nalazi na obali. Nakon spomenute prvoplasirane Imperie koja je posebne „zasluge“ pokupila zbog količine sunca, na drugom mjestu našao se drugi sicilijanski grad po veličini - Catania.

Trećeplasirana je Pescara koju na četvrtom mjestu slijedi Bari, glavni grad Apulije. Peto mjesto na kraju je zauzeo Livorno, toskanski lučki grad.

S druge strane, na neslavnom posljednjem mjestu je završila Pavia, grad južno od Milana koji godišnje nažalost vidi jako malo sunčanih dana i lijepog vremena. Ukoliko vas zanima detaljan izvještaj o vremenu u Italiji, posjetite sljedeću stranicu.

Odlična ideja za izlet: Jeftinije ulaznice za Plitvička jezera povodom 70. rođendana parka Plitvice Plitvička jezera Plitvička jezera ili Krka +0 Plitvička jezera

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju