Hm, vatromet bez zvučnih efekata zvuči kao Stanlio bez Olija, kao Dolce bez Gabbane... Ipak, jedan talijanski grad ima čvrsti stav o tome, a kad pročitate zašto, i vi biste mu se mogli nakloniti...

Vatrometi su spektakularna stvar, no jedna od popratnih stvari koje idu uz njih jest i poprilična razina buke, koja između ostalog, često preplaši kućne ljubimce i ostale životinje. Talijanski grad Collechio, koji se smjestio u blizini Parme, odlučio je riješiti ovaj problem, i to na način da ubuduće vatrometi moraju biti – tihi.

Vatromet Vatromet (Foto: Getty Images)

Razlog je tomu želja za smanjivanjem stresa, ponajprije kod životinja, jer mnogi psi prilično loše podnose vatromet, pa vlasnici moraju ostajati s njima kod kuće. Na taj način, smatraju gradske vlasti, mnogi će se stanovnici moći priključiti slavlju bez bojazni da će njihovi četveronožni kućni ljubimci biti u šoku slušajući nesvakidašnje zvukove.


Ako mislite da je ovo nemoguće – varate se. Naime, u Italiji već postoji tvrtka Setti Fireworks, koja se specijalizirala za tihe vatromete. I ne, ništa se nije promijenilo u samoj izvedbi, pa tako nebo i dalje paraju čudesne boje i oblici.

Opće je poznato kako se za vrijeme vatrometa psi mogu prepasti i panično pobjeći, no negativni učinci vatrometa primijećeni su i na pticama. Tako je primjerice na dočeku 2010. godine u američkoj saveznoj državi Arkansas, od posljedica vatrometa uginulo čak 5000 ptica koje su doslovno pale s neba. Laboratorijska analiza to je jasno i potvrdila, rekavši kako su ptice zbog vatrometa doživjele traumu.

Vatromet Vatromet (Foto: Getty Images)

Također, i ljudi mogu profitirati od tihog vatrometa, naročito djeca i stariji. Plus, to znači i da vatromet može potrajati do kasno u noć, pa se ne bismo čudili da ova praksa, koju je započeo talijanski grad Collechio, uskoro postane pravilo. Mi ne bismo imali ništa protiv!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju