Hm, vatromet bez zvučnih efekata zvuči kao Stanlio bez Olija, kao Dolce bez Gabbane... Ipak, jedan talijanski grad ima čvrsti stav o tome, a kad pročitate zašto, i vi biste mu se mogli nakloniti...

Vatrometi su spektakularna stvar, no jedna od popratnih stvari koje idu uz njih jest i poprilična razina buke, koja između ostalog, često preplaši kućne ljubimce i ostale životinje. Talijanski grad Collechio, koji se smjestio u blizini Parme, odlučio je riješiti ovaj problem, i to na način da ubuduće vatrometi moraju biti – tihi.

Vatromet Vatromet (Foto: Getty Images)

Razlog je tomu želja za smanjivanjem stresa, ponajprije kod životinja, jer mnogi psi prilično loše podnose vatromet, pa vlasnici moraju ostajati s njima kod kuće. Na taj način, smatraju gradske vlasti, mnogi će se stanovnici moći priključiti slavlju bez bojazni da će njihovi četveronožni kućni ljubimci biti u šoku slušajući nesvakidašnje zvukove.


Ako mislite da je ovo nemoguće – varate se. Naime, u Italiji već postoji tvrtka Setti Fireworks, koja se specijalizirala za tihe vatromete. I ne, ništa se nije promijenilo u samoj izvedbi, pa tako nebo i dalje paraju čudesne boje i oblici.

Opće je poznato kako se za vrijeme vatrometa psi mogu prepasti i panično pobjeći, no negativni učinci vatrometa primijećeni su i na pticama. Tako je primjerice na dočeku 2010. godine u američkoj saveznoj državi Arkansas, od posljedica vatrometa uginulo čak 5000 ptica koje su doslovno pale s neba. Laboratorijska analiza to je jasno i potvrdila, rekavši kako su ptice zbog vatrometa doživjele traumu.

Vatromet Vatromet (Foto: Getty Images)

Također, i ljudi mogu profitirati od tihog vatrometa, naročito djeca i stariji. Plus, to znači i da vatromet može potrajati do kasno u noć, pa se ne bismo čudili da ova praksa, koju je započeo talijanski grad Collechio, uskoro postane pravilo. Mi ne bismo imali ništa protiv!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju