Na najvišem katu 300 metara visokog Eiffelovog tornja postoji stan kojeg je dizajnirao Gustave Eiffel. Napravljen je neposredno nakon otvaranja ovoga simbola Pariza za Svjetski sajam 1889. godine, a isprva za njega nitko nije znao.

Sastoji se od dvije sobe, kuhinje, kupaonice i dnevne sobe, a ponosi se spektakularnim pogledom na glavni grad Francuske. Stan je ispunjen drvenim namještajem, a zidovi su prekriveni tapetama s decentnim uzorkom te uljanim slikama.

 

A post shared by YUNE✂️ (@yunex989) on

Zbog zapanjujućeg pogleda na Pariz, ali i popularnosti samog tornja Gustavu su mnogi imućni Francuzi nudili bogatstvo kako bi im dopustio prenoćiitu u ovome stanu. No on to nije želio. Slavni arhitekt koristio ga je za osobne potrebe, a povremeno bi u njemu ugostio uvažene goste poput poznatih izumitelja.

Danas ovu privilegiju imaju svi turisti koji uplate razgled najvišeg trećeg dijela Eiffleovog tornja. Od 2015. godine stan je pretvoren u mini-muzej u koji se može nakratko virnuti tijekom razgleda.

Posjetitelji mogu vidjeti originalni namještaj s kraja 19. stoljeća, stare knjige, ali i voštane lutke Gustava Eiffela, njegove kćeri Claire te velikog prijatelja Thomasa Edisona.