Najbolji restorani svijeta kuhaju jela uz pomoć lokalno uzgojenih i organskih namirnica prepunih okusa. Skandinavske uzdanice poput Nome i Magasineta, ali i švedskog kraljevskog dvora takve namirnice dobavljaju od male farme Jana Andersa Jarebranda koja se smjestila u Östersundu.

Ova farma na sjeveru Švedske posebna je jer se hrana i piće pripremaju prema recepturi staroj tri stoljeća, odnosno prema kuharici koju je tu donijela teta Augusta, Janova šukunbaka. U kuharici se nalazi sedamstotinjak recepata koja su osnova svih jela.

Prema tajanstvenim receptima tete Auguste pripremaju se voćni sokovi, nektari, džemovi, ocat, kečap, vikinško vino od borovnica, medovina te razna ulja u kojima se nalazi tajni sastojak – brezin sok.

Breza kroz svoj korijen može filtrirati nekoliko desetaka litara vode svaki dan. Kroz korijen upija mnoge minerale i druge hranjive sastojke, pa je njezin sok iznimno zdrav. Ova je tekućina ubrzava metabolizam, čisti bubrege i jetru, blagonaklono djeluje na želudac, te oporavlja cijeli organizam.

Jan ga prikuplja na način na koji su to radili i njegovi stari – izbuši rupu u drvu, u nju umetne cjevčicu te ju spoji s bocom u koju brezin sok polako kapa. Potom od njega napravi ulje, ili ga uključi u posebno piće po imenu Folk Mjod.

Kako izgleda život na farmi Jana Andersa Jarebranda, pogledajte u videu Great Big Storyja.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju