Ukoliko uskoro planirate neki put na sjever Europe, i odabir je pao na Švedsku, za početak posjetite Airbnb. Naime, na popularnoj stranici oglas je stavila ni manje ni više već Kraljevina Švedska, koja je oglasila sva svoja sela, reklamirajući se kao zemlja u koju svatko može doći planinariti, kampirati i sakupljati bobice – posve besplatno.



Nordijske zemlje Švedska, Danska, Finska imaju pravilo poznato pod nazivom „allemansratten“ tj. „pravo svakog čovjeka“ koje podrazumijeva da svatko može doći i posve slobodno lutati i istraživati seoske dijelove zemlje, bez obzira radilo se od državnom ili privatnom vlasništvu.

„Možete kampirati i brati bobice gdje god vas volja, dok god ne dolazite preblizu kućama i ne uznemiravate životinje koje mirno pasu po poljima“ – rekla je Jenny Kaiser iz turističke agencije Visit Sweden.



Švedska je ovo oglašavanje na bnbu dobila posve besplatno, a Kaiser smatra kako će ovo motivirati brojne Šveđane da oglase svoje nekretnine ovim putem. Zemlja je ovo velikih prirodnih ljepota, duž koje se prostiru deseci tisuća hektara šuma i tisuće jezera, pa nam se ova prigoda, za besplatnim kampiranjem „gdje god vas je volja“ čini zbilja dobrom idejom.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju