Kada god idete na put, želite sebi kupiti neki zgodan suvenir. Naravno da ćete si uzeti magnet ili neku sličnu sitnicu koja će vas podsjećati na grad ili zemlju koju ste posjetili. Ali gdje je najbolje kupiti vino, gdje kožne stvari, a gdje nakit? E pa odgovori na ova pitanja, nalaze se u nastavku.

Proizvodi od kože: Italija

Salvatore Ferragamo i Guccio Gucci imena su koja su postala sinonim za luksuzne kožne proizvode. Sve je to zahvaljujući dugoj tradiciji trgovanja, koja se u Italiji proteže kroz stoljeća. I nakon dugih pokušaja, Talijani su došli do najfinije izrade kože. Naravno, glavni grad mode svakako je Milano, gdje ćete pronaći skupe i poznate brandove, ali ako znate gdje tražiti, naći ćete izuzetno kvalitetne cipele i torbe po pristupačnim cijenama. Dio njih možete naći u outletima, kojih na 'Čizmi' ne manjka.

Nakit: Indija

U Indiji je nakit oduvijek dio tradicije i do njega se prilično drži. Uostalom, jedan od najslavnijih dijamanata ikad, Koh - i- Noor, pronađen je u Indiji i poklonjen kraljici Viktoriji. Za razne festivale i svečanosti, kojih ovdje ne manjka, Indijci se 'oboružavaju' nakitom, a ako vas put nanese u Delhi, obavezno posjetite dvije ogromne tržnice, Chandni Chowk i Dilli Haat.

Vino: Francuska

Zar ste uopće sumnjali? Uz more vinarija diljem cijele zemlje, vino zaista možete nabaviti po jeftinim cijenama. Ne trebate trošiti stotine eura na skupe butelje, ali čak i skupocjene marke ponekad možete dobiti za 5 do 10 eura. Ako ste vinoljubac posjetite Burgundiju i nabavite si nekoliko dobrih boca u lokalnim vinarijama.

punkufer.dnevnik.hr/clanak/napokon-originalni-hrvatski-suveniri-kojeg-bi-pozelio-svaki-turist---418245.html

Vuna: Island

Naravno, Island definitivno nije najveći svjetski proizvođač vune, ali islandska vuna je još od 9. stoljeća poznata kao ona koja će vas držati na suhom i toplom. Priuštite si kultni Lopapeysa džemper, a ako volite moderne stvari, posjetite dućan GuST.

Svila: Kina

Prema legendi, svila se u Kini izrađuje već punih 5 tisuća godina. Tako da, ako ste u Pekingu, zaputite se na glavnu tržnicu svile, koja se nalazi u blizini kineskog Svjetskog trgovinskog centra. Ovdje naime, više od 1700 trgovaca svakodnevno barata: svilom. Ako tražite jeftine stvari, za vas je pravi odabir grad Suzhou, poznat i kao glavni grad svile u zemlji.

Satovi: Švicarska

Dobro, ovim definitivno ne otkrivamo toplu vodu. Iako i u Švicarskoj možete naći povoljne satove, ona je ipak zemlja gdje kupujete luksuzne marke poput Rolexa. Tako da, ako niste baš pri lovi, teško ćete se iz Švicarske vratiti s nekim spektakularnim satom…

Cigare: Kuba

Kad ste već turist na Kubi, ne preostaje vam ništa drugo nego se zavaliti ispod suncobrana i zapaliti dobru cigaru. Najpoznatije su one marke Cohiba, a da budete sigurni kako kupujete originalne cigare, potražite ih u La Casa del Habano shopovima. Naravno, ako ste zainteresirani kako cigare nastaju, posjetite legendarnu tvornicu Partagas.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju