U zagrebačkom restoranu Dubravkin put predstavljen je neobičan jelovnik, u kojem će moći uživati svi putnici poslovnog razreda zrakoplova Croatia Airlinesa. Iako se jelovnik sastoji od prilično poznatih i tradicionalnih jela, u izvedbi jednog od najboljih domaćih chefova - Dina Galvagna, on je sasvim drugačiji od svih menua koje je poznati kuhar ikada pripremao i to iz više razloga...

Naime, prvo oko čega treba voditi računa je to što se hrana drugačije "ponaša" na visinama pa su Galvagno i poduzetnik Leopold Botteri, sukreator jelovnika i vlasnik prve hrvatske oleoteke u Splitu - Uje oil bar, sva jela morali isprobati u nebeskim visinama kako bi dobili proizvod koji će na najbolji način predstaviti hrvatsku kuhinju u ovom projektu naziva Inspirirani Hrvatskom. "Imali smo pokušaja koji su bili preslani, ali i onih u kojima je jako nedostajalo soli. Shvatili smo da nam na tim visinama prijaju jači okusi, slatkaste i kiselkaste note pa smo u skladu s tim pripremili ovaj jelovnik koji predstavlja tradicionalne recepte, odnosno jela primorske i kontinentalne Hrvatske" - ispričao je Dino Galvagno.

Druga stvar o kojoj je trebalo dosta razmišljati je - kako napraviti ukusna jela koja će se lagano pripremati u avionu, u kojem je sve posloženo u milimetar i nema mjesta dodatnim alatima ili kuhinjskim pomagalima... I treća velika stavka koju je trebalo uzeti u obzir prilikom realizacije ovog projekta je - kako pripremiti hranu koja će se moći transportirati, održati svoju strukturu i koja nije brzo kvarljiva.

Uz još mnoge probleme, Dino Galvagni i Leopold Botteri uspješno su odradili svoj posao jer su jela atraktivna, prezentiraju tradiciju i jako ukusna, barem ovdje na tlu, u Dubravkinom putu, a o okusima iz visina nekom drugom prilikom.

Na jelovniku za putnike poslovnog razreda, između ostalog, naći će se komiška pogača, prema receptu Uje oil bara od kojih je posuđen i recept za mariniranu bijelu ribu. Zatim odlična salata od cvjetače i mesa s limunovim sokom, confit od tune, mesne okruglice od janjetine s kaparima i slanim inćunima, pašticada te splitska torta i torta od rogača za desert. Nakon ovakvih bakanalija definitivno se isplati letjeti, ali do ipak malo udaljenije lokacije da što više sljedova stigne do vas.