U zagrebačkom restoranu Dubravkin put predstavljen je neobičan jelovnik, u kojem će moći uživati svi putnici poslovnog razreda zrakoplova Croatia Airlinesa. Iako se jelovnik sastoji od prilično poznatih i tradicionalnih jela, u izvedbi jednog od najboljih domaćih chefova - Dina Galvagna, on je sasvim drugačiji od svih menua koje je poznati kuhar ikada pripremao i to iz više razloga...

Naime, prvo oko čega treba voditi računa je to što se hrana drugačije "ponaša" na visinama pa su Galvagno i poduzetnik Leopold Botteri, sukreator jelovnika i vlasnik prve hrvatske oleoteke u Splitu - Uje oil bar, sva jela morali isprobati u nebeskim visinama kako bi dobili proizvod koji će na najbolji način predstaviti hrvatsku kuhinju u ovom projektu naziva Inspirirani Hrvatskom. "Imali smo pokušaja koji su bili preslani, ali i onih u kojima je jako nedostajalo soli. Shvatili smo da nam na tim visinama prijaju jači okusi, slatkaste i kiselkaste note pa smo u skladu s tim pripremili ovaj jelovnik koji predstavlja tradicionalne recepte, odnosno jela primorske i kontinentalne Hrvatske" - ispričao je Dino Galvagno.

Druga stvar o kojoj je trebalo dosta razmišljati je - kako napraviti ukusna jela koja će se lagano pripremati u avionu, u kojem je sve posloženo u milimetar i nema mjesta dodatnim alatima ili kuhinjskim pomagalima... I treća velika stavka koju je trebalo uzeti u obzir prilikom realizacije ovog projekta je - kako pripremiti hranu koja će se moći transportirati, održati svoju strukturu i koja nije brzo kvarljiva.

Uz još mnoge probleme, Dino Galvagni i Leopold Botteri uspješno su odradili svoj posao jer su jela atraktivna, prezentiraju tradiciju i jako ukusna, barem ovdje na tlu, u Dubravkinom putu, a o okusima iz visina nekom drugom prilikom.

Na jelovniku za putnike poslovnog razreda, između ostalog, naći će se komiška pogača, prema receptu Uje oil bara od kojih je posuđen i recept za mariniranu bijelu ribu. Zatim odlična salata od cvjetače i mesa s limunovim sokom, confit od tune, mesne okruglice od janjetine s kaparima i slanim inćunima, pašticada te splitska torta i torta od rogača za desert. Nakon ovakvih bakanalija definitivno se isplati letjeti, ali do ipak malo udaljenije lokacije da što više sljedova stigne do vas.

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju