Burj Khalifa, najviši toranj na svijetu smješten je u Dubaiju te je službeno najviša građevina na svijetu s visinom od 828 metara. Pobogu, pa to je gotovo kilometar visine! Gradnja je započela sada već davne 2004. godine, a sama je zgrada otvorena 2010. godine.


Cijena izgradnje je iznosila vrtoglavih 4 milijarde američkih dolara, a upravo ova građevina postavila je brojne rekorde u različitim segmentima - najviša zgrada na svijetu, zgrada s najviše katova, najviši lift na svijetu, najbrži lift na svijetu, najviši bazen na svijetu, najviši restoran na svijetu te najviša ugradnja aluminijske i staklene fasade. A čemu Khalifa služi? U zgradi je smješteno 30.000 stanova, 9 hotela, trgovački centar, nekoliko bazena, a tu su i ostale prostorije za različite namjene.


Base jump ili bazno skakanje je sport pri kojem padobranac skače s nekih objekata. Obično su to zgrade ili neboderi, a zbog opasnosti po život, ovaj sport je zabranjen za izvođenje pod nekontroliranim uvjetima, ili je u potpunosti zabranjen u mnogim državama.


No, uvijek se nađe netko pametniji od zakona, pa danas gledamo ovo - video Base skoka s vrha Burj Khalife. Brrr...

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju