Jedan od simbola češke prijestolnice, slavni astronomski sat Orloj, neko vrijeme neće oduševljavati turiste jer je došlo vrijeme za njegovo restauriranje!

Kad ste u Pragu i približavate se Starogradskom trgu (znate ga, onaj s dva slavna crna tornja), najprije prođete kraj većeg broja ljudi koji zadivljeno promatraju jedan stari – sat.

Riječ je, naravno, o poznatom astronomskom satu, koji neko vrijeme neće nitko promatrati, budući da je stiglo vrijeme za njegovo servisiranje i održavanje. Sat, na kojem se nalazi nekoliko figura i koji uz vrijeme pokazuje i položaj nebeskih tijela već je stao s radom i sprema se na nekoliko mjeseci "odmora".

Orloj - 1 Orloj - 1 (Foto: Guliver/Thinkstock)

Ova atrakcija postavljena je na gradsku vijećnicu davne 1410. godine, a nakon Drugog svjetskog rata, ovo je prvi put da se radi kompletna restauracija sata. Tad je, naravno, sat bio oštećen zbog ratnih zbivanja.

> Astronomski sat u Pragu: Najpoznatija svjetska ura koja predviđa budućnost

Procjenjuje se kako će se sat na svoje mjesto vratiti krajem ljeta te ponovno oduševljavati turiste. Stoga, ako se zateknete u Pragu i vidite da fali jedan od simbola, ne brinite se, i satovi trebaju – godišnji odmor.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju